20 latMiesiąc sierpień był naznaczony obchodami jubileuszu 120-lecia powstania pierwszej na ziemiach polskich izby rolniczej oraz 20-lecia reaktywacji izb rolniczych, które odbyły się 24 sierpnia 2016 w Parzniewie, który Honorowym Patronatem objął Prezydent Rzeczypospolitej Polskiej Andrzej Duda. Uroczystość połączona była z otwarciem budynku szkoleniowo-biurowego dla rolników, w którym mieści się także siedziba Krajowej Rady Izb Rolniczych. Uroczystości jubileuszowe rozpoczęły się o godzinie 11:00 uroczystą Mszą Świętą z udziałem pocztów sztandarowych wojewódzkich izb rolniczych i KRIR w Kościele Św. Kazimierza w Pruszkowie, którą koncelebrował bp Michał Janocha oraz ks. Marian Mikołajczak – proboszcz parafii Św. Kazimierza. Następnie, uczestnicy zgromadzili się przy ul. Przyszłości 5 w Parzniewie, gdzie odbyło się uroczyste poświęcenie przez Koncelebransów Mszy Św. i otwarcie budynku szkoleniowo biurowego KRIR, którego dokonali: Posłowie do Parlamentu Europejskiego, Posłowie na Sejm RP, przedstawiciele władz samorządowych i lokalnych, przedstawiciele francuskich, słowackich, węgierskich i litewskich izb rolniczych, Prezesi 16 wojewódzkich izb rolniczych, Prezes Honorowy KRIR, Prezes KRIR II kadencji i Prezes Krajowej Rady Izb Rolniczych wraz z zarządem V kadencji.

W dniu 25 sierpnia 2016 r. w gmachu MRiRW odbyło się spotkanie APCA ze współpracującymi wojewódzkimi izbami rolniczymi. Bardzo ważnym punktem spotkania było dokonanie przeglądu współpracy pomiędzy Izbami z Francji i Polski oraz informacja na temat zmian, jakie dokonały się w Izbach w Polsce od 1995 roku, działania, cele osiągnięcia itd. włącznie z reformą administracji (podział na województwa). Ponadto, dokonano wspólnie bilansu współpracy między poszczególnymi Izbami PL-FR oraz zajęto się możliwościami rozwoju współpracy oraz działań Izb na poziomie europejskim (ewentualnej współpracy w EUFRAS) na przyszłość. W trakcie spotkania odbyła się konferencja prasowa prezesa Krajowej Rady Izb Rolniczych Wiktora Szmulewicza, prezesa Stałego Zgromadzenia Francuskich Izb Rolniczych Guy Vasseur’a oraz Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi Krzysztofa Jurgiela, który zaznaczył, że w Polsce izby rolnicze powinny podnieść rangę na wzór przedwojennych i zwrócił uwagę, że w procesie przekształceń w latach 90.tych ubiegłego wieku wiele francuskich doświadczeń dotyczących funkcjonowania otoczenia rolnictwa zostało adaptowanych do polskich rozwiązań.

• 5 sierpnia – Seminarium „Systemowe wdrażanie technik rolnictwa precyzyjnego szansą podniesienia dochodowości gospodarstw rolnych w Polsce w perspektywie 2014-2020”;
  • 7 sierpnia – IX Światowy Dzień Mleka w Polsce, Ogólnopolskie Święto Mleka z Mlekovitą;
  • 13-14 sierpnia – konferencja „Nowe wyzwania stojące przed samorządem rolniczym” połączona z obchodami jubileuszu 20-lecia samorządu rolniczego na Podkarpaciu;
  • 14 sierpnia – Piknik Zbożowy w Janowie Lubelskim;
  • 17 sierpnia - spotkanie w MRiRW dotyczące interpretacji przedstawionych przez stronę chińską wymogów eksportu Polskich jabłek do Chin; udział: Prezes Zarządu KRIR Wiktor Szmulewicz;
  • 31 sierpnia – Prezydium Rady Dialogu Społecznego w Rolnictwie;

2 sierpnia Zarząd KRIR podał do Sekretarza Stanu w MRiRW Jacka Boguckiego listę elewatorów zbożowych, do których istnieje podejrzenie zaniżania cen skupu i importu zboża z Ukrainy.

4 sierpnia Zarząd KRIR poparł wniosek Warmińsko-Mazurskiej Izby Rolniczej i przekazał go do MRiRW – wniosek dotyczył rozszerzenia listy wykonywanych rodzajów działalności gospodarczej, w zakresie których może być przyznana pomoc w ramach operacji typu „Rozwój przedsiębiorczości – rozwój usług rolniczych” w ramach poddziałania „Wsparcie inwestycji w tworzenie i rozwój działalności pozarolniczej” objętego PROW 2014-2020.

4 sierpnia Zarząd KRIR zwrócił się do Ministra Infrastruktury i Budownictwa Andrzeja Adamczyk w sprawie udzielenia informacji na temat konieczności uzyskiwania pozwoleń na poruszanie się kombajnami po drogach publicznych.

9 sierpnia Zarząd KRIR zwrócił się do Przewodniczącego Sejmowej Komisji Rolnictwa i Rozwoju Wsi Jarosława Sachajko odnośnie uczestnictwa w dalszych konferencjach pod hasłem „Zrównoważona koncepcja rozwoju obszarów wiejskich. Próba rozwiązania aktualnych problemów występujących w polskim rolnictwie”. Zarząd KRIR poruszył w piśmie ograniczony czas, jaki przydzielono członkom samorządu rolniczego na wystąpienia oraz programu konferencji, który wzbudzał wiele kontrowersji.

11 sierpnia Zarząd KRIR zwrócił się do MRiRW o niezwłoczną interwencję w sprawie informacji podanej przez ARiMR z dnia 5 sierpnia 2016 r. odnośnie konieczności złożenia przez rolników „Oświadczeń o posiadaniu tytułu prawnego do działek wchodzących w skład Zasobu Własności Rolnej Skarbu Państwa” w zakresie terminu składania tych oświadczeń.

11 sierpnia Zarząd KRIR zwrócił się do MRiRW z propozycjami nowelizacji ustawy o izbach rolniczych. Propozycje dotyczyły dokładnego określenia członka izby rolniczej – powinien nim być rolnik aktywny zawodowo, projekt samej ustawy powinien się opierać na przepisach funkcjonowania izb przedwojennych, gdzie to izby prowadziły doradztwo i szkoły rolnicze, w celu zwiększenia frekwencji wyborczej wskazane byłoby połączenie daty wyborów i miejsca z wyborami do samorządu lokalnego. Ponadto Zarząd KRIR wyraził chęć do współpracy z MRiRW w kwestii rozwiązań szczegółowych i odpowiednich zapisów w tworzonej nowelizacji.

11 sierpnia Zarząd KRIR zwrócił się do Prezesa ANR Waldemara Humięckiego odnośnie większej regionalizacji kryteriów dla przetargów ofert pisemnych ANR.

12 sierpnia Zarząd KRIR przekazał uwagi do projektu MRiRW ustawy o Państwowej Inspekcji Bezpieczeństwa Żywności. Projekt zdaniem samorządu rolniczego powinien być korzystny dla rolników i zmniejszyć uciążliwość występowania wielu kontroli.

12 sierpnia Zarząd KRIR przekazał uwagi do projektu rozporządzenia Rady Ministrów zmieniającego rozporządzenie w sprawie szczegółowego zakresu i sposobów realizacji niektórych zadań ARiMR – Zarząd KRIR zaproponował pozostawienie dotychczasowej łącznej wysokości pomocy dla producentów rolnych poszkodowanych w wyniku niekorzystnych zjawisk atmosferycznych oraz producentów trzody chlewnej, mleka, owoców i warzyw, których przychody są niewystarczające na sfinansowanie nieopodatkowanych należności budżetowych o charakterze publiczno-prawnym, ponieważ limit 70 tys. zł zaproponowany ww. projekcie jest zbyt niski.

12 sierpnia Zarząd KRIR przekazał wniosek Warmińsko-Mazurskiej Izby Rolniczej do MRiRW odnośnie zmiany przepisów rozporządzenia MRiRW z dnia 21 sierpnia 2015 r. w sprawie szczegółowych warunków i trybu przyznawania oraz wypłaty pomocy finansowej na operacje typu „Modernizacja gospodarstw rolnych” w ramach poddziałania „Wsparcie inwestycji w gospodarstwach rolnych” objętego PROW 2014-2020.Wniosek dotyczył wyeliminowania premiowania gospodarstw 4 pkt. za uczestnictwo w systemie rolnictwa ekologicznego, które deklarowały do Jednostki Certyfikującej powierzchnie upraw niszowych np. truskawki o areale równym 0,10 ha i zapłacie na rzecz jednostki kwoty wynikającej z uczestnictwa i kontroli w systemie, po to aby dać lepszą pozycję na liście rankingowej.

18 sierpnia Zarząd KRIR zwrócił się do MRiRW i MŚ w sprawie zorganizowania spotkania odnośnie nowelizacji ustawy Prawo łowieckie, która wnosi wiele zmian dotyczących systemu szacowania i wypłaty odszkodowań za szkody powodowane przez dziką zwierzynę.

18 sierpnia Zarząd KRIR przekazał do MRiRW wnioski z Walnego Zgromadzenia Mazowieckiej Izby Rolniczej, które dotyczyły przywrócenia właścicielom gruntów w sprawie tworzenia i wydzierżawiania obwodów łowieckich, utworzenia „Rady Rozwoju Rolnictwa Polskiego”, zmiany procedowania wniosku o dopłaty bezpośrednie w 2016 r., wysokich opłat za wodę w projekcie ustawy Prawo wodne.

18 sierpnia Zarząd KRIR przedstawił uwagi do projektu dokumentu „Opracowanie danych na potrzeby raportu z realizacji dyrektywy 91/676/EWG (azotanowej) w okresie 2012-2015”. Uwagi dotyczyły zbyt wysokich kar za nieprzestrzeganie wymogów przechowywania i stosowania obornika na obszarach OSN oraz braku dokumentacji.

18 sierpnia Zarząd KRIR zwrócił się do MRiRW o przekazanie Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa wytycznych, aby kierownicy Biur Powiatowych ARiMR uwzględniali wyjątkową sytuację pogodową i uznawali zgłaszane przez rolników wystąpienie nadzwyczajnych okoliczności uniemożliwiających spełnienie wymagań zazielenienia.

19 sierpnia Zarząd KRIR przekazał uwagi do projektu rozporządzania MRiRW w sprawie szczegółowego zakresu zadań realizowanych przez ARR związanych z wdrożeniem na terytorium RP programu „Owoce i warzywa w szkole”. Zarząd KRIR zaproponował, że program powinien być wprowadzony w okresie od 5 września 2016 r. a nie od 3 października.

19 sierpnia Zarząd KRIR przekazał uwagi do projektu ustawy o funduszach ochrony przychodów rolniczych. Przedstawiony projekt wydaje się słuszny, jednak w obecnej sytuacji kryzysu na rynkach rolnych, nie może on nakładać na rolników dodatkowych obciążeń finansowych. Ponadto w projekcie zabrakło mechanizmów zabezpieczających zarówno rolników i Skarb Państwa przed tzw. „planowanymi upadłościami” oraz zaproponowany podział na różne rodzaje funduszy będzie powodował nieprawidłowy podział środków.

22 sierpnia Zarząd KRIR przekazał do MRiRW wniosek Warmińsko-Mazurskiej Izby Rolniczej dotyczący podjęcia działań mających na celu regulację uprawy roślin drzewiastych na zmeliorowanych gruntach rolnych.

25 sierpnia Zarząd KRIR przekazał uwagi do projektu ustawy o Agencji Rozwoju Obszarów Wiejskich. Zaproponowane przepisy wydaje się, że ograniczą biurokrację, ale też sprawią, że system wsparcia dla rolnictwa stanie się bardziej przejrzysty. Zarząd zauważył, że w ww. projekcie nie nadano kompetencji izbom rolniczym. Jednocześnie połączenie zbyt wielu kompetencji w jednej instytucji może spowodować początkowo chaos i sparaliżowanie jej działalności. Połączenie Agencji nie powinno wpływać na opóźnienia wypłat płatności bezpośrednich, które wpływają na utrzymanie płynności finansowej przez gospodarstwa rolne.

26 sierpnia Zarząd KRIR przekazał uwagi do projektu Kodeksu przeciwdziałania uciążliwości zapachowej. Zdaniem Zarządu KRIR rozdział V.3. odnoszący się bezpośrednio do zapachów powstających w związku z prowadzeniem produkcji rolniczej powinien być przygotowany przez MRiRW.

30 sierpnia 2016 r. Zarząd KRIR przekazał do MRiRW pismo Lubelskiej Izby Rolniczej w sprawie uruchomienia pomocy dla rolników i sadowników z gminy Józefów i Łaziska nad Wisłą, którzy straty w wyniku ulewnego deszczu i gradobicia.

30 sierpnia Zarząd KRIR przekazał do MRiRW wnioski z Walnego Zgromadzenia Świętokrzyskiej Izby Rolniczej dotyczące importu zbóż z Ukrainy, przetwórstwa rzepaku na biopaliwa na własny użytek własny, ustanowienia wojewódzkiej koperty finansowej na dopłaty do roślin wysokobiałkowych oraz zróżnicowania wielkości dopłat do ich uprawy, podjęcia działań mających na celu wprowadzenia dopłat do wapnowania gleb, wyeliminowania zmowy cenowej skupujących płody rolne, zmiany systemu ubezpieczeń do upraw rolnych, podjąć działania mające znieść embargo rosyjski.

31 sierpnia Zarząd KRIR przekazał uwagi do rozporządzenia Rady Ministrów w sprawie realizacji przez ARR zadań związanych z ustanowieniem pomocy za zmniejszenie produkcji mleka. Zarząd KRIR poinformował, że trudno odnieść się do propozycji zapisów ww. projektu, ponieważ nie znana jest ostateczna wersja proponowanego Rozporządzenia Komisji Europejskiej

W omawianym okresie sprawozdawczym Biuro Zarządu KRIR otrzymało do zaopiniowania 24 projekty aktów prawnych.