Miesiąc kwiecień był naznaczony intensywną pracą Zarządu KRIR pod względem wystąpień do Rządu RP i Komisarza UE ds. Rolnictwa i Rozwoju Wsi w zakresie kryzysu na rynkach rolnych spowodowanych pandemią COVID-19. W związku ze spadającymi cenami skupu produktów rolnych, suszą, problemami z siłą roboczą oraz ograniczeniami w przemieszczaniu, mogącymi pociągnąć za sobą upadek wielu gospodarstw rolniczych i zachwianiem bezpieczeństwa żywnościowego, 2 kwietnia 2020 r. Zarząd KRIR zwrócił się do Prezesa Rady Ministrów z apelem o potraktowanie rolnictwa i zakładów przetwórczych branży rolno-spożywczej jako priorytetu, przy rozwiązaniach prawnych mających na celu łagodzenie skutków wystąpienia epidemii COVID-19.

Wydarzenia z udziałem przedstawicieli KRIR odbywały się w formie telekonferencji:

• 27 kwietnia – posiedzenie Rady Ubezpieczenia Społecznego Rolników – udział: Prezes KRIR W. Szmulewicz, Wiceprezes KRIR M. Borowski;
  • 29 kwietnia – posiedzenie Grupy Roboczej do spraw konkurencyjności rolnictwa oraz konsolidacji producentów rolnych, udział: Członek Zarządu KRIR R. Nowak, Członek Zarządu KRIR R. Czaicki;
  • 30 kwietnia – Dialog Obywatelski z Komisarzem UE J. Wojciechowskim, udział: Prezes KRIR W. Szmulewicz.

1 kwietnia Zarząd KRIR zwrócił się do Komisarza UE ds. Rolnictwa J. Wojciechowskiego z wnioskiem o pilne podjęcie działań, które będą chronić i zagwarantują prowadzenie działalności rolniczej oraz płynność finansową rolnikom w związku z rozprzestrzenianiem się COVID-19.

1 kwietnia Zarząd KRIR zwrócił się do Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi J.K. Ardanowskiego z wnioskiem o wprowadzenie odpowiednich przepisów prawa polskiego, które honorowane byłby przez służby państw sąsiadujących czy specjalnych przepustek dla rolników – właścicieli gruntów rolnych umożliwiających wjazd sprzętem rolniczym w wyznaczonych miejscach w celu prowadzenia prac polowych w gospodarstwach poza granicami Polski.

2 kwietnia Zarząd KRIR zawnioskował do Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi J.K. Ardanowskiego na propozycję Zachodniopomorskiej Izby Rolniczej w sprawie zmiany rozporządzeń dotyczących realizacji PROW 2014-2020, aby rolnicy który skorzystali z programów wsparcia z PROW 2007-2013 mogli korzystać z obecnego PROW.

2 kwietnia Zarząd KRIR zawnioskował do Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi J.K. Ardanowskiego w związku z propozycjami Rady Powiatowej w Świeciu Kujawsko-Pomorskiej Izby Rolniczej, które dotyczyły utrzymania dopłat do materiału siewnego oraz ogłaszania suszy na danej działce rolnej przez rzeczoznawcę, a nie IUNG w Puławach.

6 kwietnia Zarząd KRIR popierając wniosek Izby Rolniczej Województwa Łódzkiego w sprawie sprzeciwu rolników wobec budowy odkrywki kopalni w Złoczewie przekazał go Ministrowi Aktywów Państwowych J. Sasinowi.

6 kwietnia Zarząd KRIR popierając stanowisko Wielkopolskiej Izby Rolniczej w sprawie programu usuwania folii rolniczej przekazał je Ministrowi Rolnictwa i Rozwoju Wsi J.K. Ardanowskiemu.

6 kwietnia Zarząd KRIR zwrócił się do Ministra Klimatu M. Kurtyki z wnioskiem o zmianę przepisów w sprawie zagospodarowania opakowań plastikowych (opakowań po olejach, środkach myjących, rolkach po foliach) powstałych w wyniku produkcji rolniczej i możliwości ich zwrotu do punktów, w których się je zakupiło.

8 kwietnia Zarząd KRIR w związku z epidemią COVID-19 i wprowadzonymi ograniczeniami w przemieszczaniu się osób, zwrócił się do Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi J.K. Ardanowskiego z wnioskiem o przedłużenie terminu składania do ARiMR wniosków, w szczególności obejmujących dopłaty obszarowe na 2020 r. w połączeniu z nowowprowadzonym działaniem „Dobrostan zwierząt”.

8 kwietnia Zarząd KRIR zwrócił się do Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi J.K. Ardanowskiego z wnioskiem o zmianę przepisów ustawy z dnia 9.11.2018 r. o restrukturyzacji zadłużenia podmiotów prowadzących gospodarstwa rolne, ponieważ interpretacja zapisów art. 7 ust. 11 ww. ustawy przez Dyrektora Generalnego KOWR uniemożliwia przeniesienie własności na rzecz Skarbu Państwa nieruchomości obciążonych hipoteką. Taka interpretacja oznacza, że w praktyce skorzystanie przez rolników z tej formy pomocy jest niewykonalne.

8 kwietnia Zarząd KRIR zwrócił się do Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi J.K. Ardanowskiego z wnioskiem o przeprowadzanie analizy i kontroli w zakresie podwyżek cen śruty rzepakowej, sojowej i DDGS.

8 kwietnia Zarząd KRIR zwrócił się do Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi J.K. Ardanowskiego z wnioskiem o podjęcie działań mających na celu przyznanie bezzwrotnej pomocy dla hodowców bydła w postaci premii poubojowej do każdej sztuki w związku z trudną sytuacją w gospodarstwach rolnych spowodowanych pandemią COID-19.

8 kwietnia Zarząd KRIR zwrócił się do Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi J.K. Ardanowskiego o udzielnie informacji czy utrzymywanie loch w kojcach porodowych z przesuwaną przegrodą umożliwia ubieganie się o dodatkową płatność w ramach polepszonego dobrostanu.

14 kwietnia Zarząd KRIR zwrócił się do Prezesa Rady Ministrów M. Morawieckiego z wnioskiem o zmianę rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 10 kwietnia 2020 r. w sprawie ustanowienia określonych ograniczeń, nakazów i zakazów w związku z wystąpieniem stanu epidemii i umożliwienie myśliwym wykonywanie ustawowych zadań, takich jak polowania, zabezpieczanie upraw od dzikiej zwierzyny i zadań związanych ze zwalczaniem ASF.

14 kwietnia Zarząd KRIR zwrócił się do Ministra Spraw Zagranicznych J. Czaputowicza z wnioskiem w podjęcie kroków, które rozwiązałby problem przekraczania granicy polsko-litewskiej oraz innych granic przez polskich rolników mających grunty poza granicami kraju w celach wykonywania działalności rolniczej i wprowadzonych ograniczeń związanych z epidemią COVID-19.

14 kwietnia Zarząd KRIR zwrócił się do Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi J.K. Ardanowskiego z wnioskiem o zabezpieczenie odpowiedniej puli środków w rezerwie celowej budżetu państwa na zwalczanie chorób zakaźnych zwierząt oraz skrócenia procedury wypłaty odszkodowania w tym zakresie.

14 kwietnia Zarząd KRIR przekazał uwagi do projektu rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi w sprawie wysokości jednostkowej stawki opłaty za wydanie opinii nt. planu nawożenia azotem dla poszczególnej działki rolnej oraz terminu i sposobu uiszczania tej opłaty. Samorząd rolniczy zawnioskował o pozostawienie opłaty na ubiegłorocznym poziomie.

15 kwietnia Zarząd KRIR na wniosek Podlaskiej Izby Rolniczej zwrócił się do Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi J.K. Ardanowskiego w sprawie przyjęcia rozwiązań niwelujących problemy branży kwiaciarskiej i ogrodniczej związanych z pandemią koronawirusa.

16 kwietnia Zarząd KRIR popierając wniosek Kujawsko-Pomorskiej Izby Rolniczej zwrócił się do Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi J.K. Ardanowskiego o wprowadzenie zmian legislacyjnych umożliwiających ubieganie się o przyznanie pomocy na operacje typu „Modernizacja gospodarstw rolnych w ramach poddziałania „Pomoc na inwestycje w gospodarstwach rolnych” przez grupy rolników wspólnie użytkujących maszyny rolnicze w przypadku, kiedy jeden z nich  już wykorzystał limit przyznanej pomocy przewidzianej dla beneficjentów w tym obszarze.

16 kwietnia Zarząd KRIR zwrócił się do Łowczego Krajowego P. Lisiaka z wnioskiem o przesłanie wytycznych dotyczących procedur szacowania szkód łowieckich w czasie epidemii COVID-19.

22 kwietnia Zarząd KRIR zwrócił się do Prezesa Rady Ministrów M. Morawieckiego o zmianę przepisów tzw. tarczy antykryzysowej i zwolnienie rolników z płacenia składek na KRUS.

22 kwietnia Zarząd KRIR zwrócił się do Prezydenta RP A. Dudy o interwencję w sprawie natychmiastowego uruchomienia wypłat rolnikom przez Agencję Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa pomocy suszowej za 2019 r. oraz pomocy w ramach działach inwestycyjnych PROW 2014-2020

22 kwietnia Zarząd KRIR zwrócił się do Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi J.K. Ardanowskiego z wnioskiem o zmianę przepisów rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 11 marca 2015 r. w sprawie obszarów uznawanych za obszary proekologiczne oraz warunków wspólnej realizacji praktyki utrzymania tych obszarów poprzez umieszczenie zapisu, który umożliwiłby zwolnienie z deklarowanych zobowiązań zasiewów i utrzymania międzyplonów lub okrywy zielonej w przypadku wystąpienia siły wyższej np. suszy.

23 kwietnia Zarząd KRIR zwrócił się do Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi J.K. Ardanowskiego z wnioskiem o umożliwienie wydawania opinii przez wojewódzkie izby rolnicze co do działań podejmowanych przez KOWR w zakresie obrotu ziemią.

23 kwietnia Zarząd KRIR przekazał Ministrowi Rolnictwa i Rozwoju Wsi J.K. Ardanowskiemu wnioski Rad Powiatowych Mazowieckiej Izby Rolniczej, które dotyczyły przywrócenia obrębów powiatu płockiego do płatności ONW, wypłacenia dopłat obszarowych rolnikom, u których odbyła się kontrola i wystawiono decyzję.

23 kwietnia Zarząd KRIR zwrócił się do Ministra Gospodarki Morskiej i Żeglugi Śródlądowej M. Gróbarczyka z wnioskiem o podjęcie działań dotyczących zabezpieczenia przed suszą poprzez budowę niewielkich budowli piętrzących i zatrzymujących wodę na mniejszych rzekach i innych ciekach, opracowanie i wdrożenie planu wykorzystania wód z oczyszczalni ścieków i z odwodnień melioracyjnych do nawadniania upraw

23 kwietnia Zarząd KRIR zwrócił się do Ministra Rolnictwa Rozwoju Wsi J.K. Ardanowskiego z wnioskiem o doprecyzowanie terminu „przymrozki wiosenne” w ubezpieczeniach upraw rolniczych

23 kwietnia Zarząd KRIR zwrócił się do Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi J.K. Ardanowskiego o otwarcie biur powiatowych ARiMR w celu obsługi rolników, przy zachowaniu zasad bezpieczeństwa.

23 kwietnia Zarząd KRIR przekazał uwagi do projektów rozporządzeń Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi w sprawie norm w zakresie dobrej kultury rolnej zgodnej z ochroną środowiska oraz w sprawie liczby punktów, jaką przypisuje się stwierdzonej niezgodności, oraz procentowej wielkości kary administracyjnej w zależności od liczby punktów przypisanych stwierdzonym niezgodnościom. Samorząd rolniczy nie neguje istoty przepisów zmierzających do ograniczenia odpływu azotu ze źródeł rolniczych do wód powierzchniowych, ale należy wskazać, że punktowane i karane powinny być te niezgodności, których skutki są rzeczywiście groźne dla środowiska.

24 kwietnia Zarząd KRIR zwrócił się do Dyrektora Generalnego Lasów Państwowych A. Koniecznego na wniosek indywidualnego rolnika w sprawie dotyczącej szacowania szkód łowieckich spowodowanych przez łosie.

24 kwietnia Zarząd KRIR zwrócił się do Ministra Spraw Zagranicznych J. Czaputowicza z wnioskiem o uruchomienie działalności konsulatów Polski na terenie Białorusi i Ukrainy w celu wydawania wiz pracowniczych. Ponadto zwrócił się z zapytaniem, czy pracownicy z Ukrainy lub Białorusi mogą przekroczyć pieszo granicę z Polską i być odebrani przez rolników-pracodawców z przejść granicznych.

27 kwietnia Zarząd KRIR przekazał uwagi do projektu rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi zmieniającego rozporządzenie w sprawie szczegółowych warunków i trybu przyznawania oraz wypłaty pomocy technicznej w ramach Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020. W projektowanych przepisach wskazano nowy termin przewidziany na usunięcie braków we wniosku o przyznanie pomocy technicznej oraz wniosku o płatności pomocy technicznej w przypadku ponownego wezwania wnioskodawcy w formie pisemnej do usunięcia braków we wniosku w sytuacji, jeśli wniosek nie został wypełniony poprawnie lub nie dołączono do niego wszystkich dokumentów. Zaproponowane rozwiązanie jest niekorzystne dla beneficjentów, ponieważ skraca dotychczasowy termin na usunięcie braków we wniosku z 21 do 14 dni. Wprowadzenie takiego rozwiązania może powodować, że wnioski będą rozpatrywane w krótszym terminie, a beneficjenci nie zdążą uzupełnić braków, szczególnie dotyczy to utrudnionej komunikacji w czasie epidemii COVID-19.

28 kwietnia Zarząd KRIR przekazał uwagi do poselskiego projektu ustawy o pomocy na utrzymanie płynności finansowej w rolnictwie. Generalnie samorząd rolniczy jest zawsze a stworzeniem przepisów ułatwiających prowadzenie gospodarstw rolnych, ale w obecnych czasach i trudnościami z jakimi rolnicy mają do czynienia, należy maksymalnie ograniczyć procedury i przyspieszyć wypłatę środków. Przedstawione rozwiązanie spłaty nabywanej wierzytelności przez bank nie gwarantuje rolnikowi odzyskania pełnej wierzytelności wynikającej z faktury.

28 kwietnia Zarząd KRIR mając na uwadze przepisy ustawy z dnia 16 kwietnia 2020 r. o szczególnych instrumentach wsparcia w związku rozprzestrzenianiem się wirusa SARS-CoV-2 (Dz. U. z 2020 r. poz.695), na mocy których została zmieniona m.in. ustawa z dnia 20 lutego 2015 r. o wspieraniu rozwoju obszarów wiejskich z udziałem środków Europejskiego Funduszu Rolnego na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich w ramach Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 (Dz. U. z 2020 r. poz. 217 i 300), zwrócił się do Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi J.K. Ardanowskiego o wprowadzenie zmian legislacyjnych, które przy braku dostarczenia dokumentów preselekcyjnych z powodu wprowadzonego stanu epidemii nie będą skutkowały pozostawieniem wniosków bez rozpoznania, a dokumenty te będą mogły zostać uzupełnione przez beneficjentów w wyznaczonym terminie po ustaniu epidemii. Jednocześnie, brak takich dokumentów, nie będzie wstrzymywało przyznawania i wypłacania pomocy takim wnioskodawcom w razie przedłużania się stanu epidemii.

29 kwietnia Zarząd KRIR zwrócił się do Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi J.K. Ardanowskiego z wnioskiem o udzielnie informacji, czy i jak zostaną ustalone procedury szacowania start spowodowanych suszą w 2020 r., które pozwoliłby na sprawniejsze sporządzanie dokumentów oraz czy w MRiRW podejmowane są kroki w celu zwiększenia dostępności ubezpieczeń upraw.

29 kwietnia Zarząd KRIR przekazał uwagi samorządu rolniczego do projektu rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi w sprawie przedłużenia terminu składania wniosków o przyznanie płatności bezpośrednich lub płatności niezwiązanej do tytoniu w 2020 r. Propozycja wydłużenia o miesiąc terminu składania wniosków o przyznanie płatności bezpośrednich do dnia 15 czerwca 2020 r. z możliwością dokonywania zmian we wnioskach do dnia 30 czerwca wydaje się, że wychodzi naprzeciw oczekiwaniom samorządu rolniczego.

Tak jak miało to miejsce w poprzednich okresach sprawozdawczych, tak również i w omawianym okresie kontynuowana była współpraca zagraniczna Krajowej Rady Izb Rolniczych.

9 kwietnia 2020 roku w formie telekonferencji odbyło się posiedzenie POCC-CCC. Sekretariat Copa-Cogeca przedstawił projekt dokumentu w sprawie oznaczeń geograficznych i tradycyjnych specjalności gwarantowanych do ochrony w Unii Europejskiej. Sekretariat Copa-Cogeca przypominał, że w 2020 r. DG AGRI zakończy ocenę przepisów dotyczących oznaczeń geograficznych (oznaczeń geograficznych) i STG (gwarantowanych tradycyjnych specjalności) odnośnie produktów rolnych, artykułów spożywczych, napojów spirytusowych i win smakowych. Omówiono wpływ pandemii COVID-19 sektor rolnictwa i leśnictwa. Sekretariat Copa-Cogeca potwierdził, że na razie podaż produktów spożywczych pozostaje stabilna. Rolnicy są zobowiązani do dalszego dostarczania żywności obywatelom. Copa-Cogeca prezentuje zdanie, że niektóre sektory będą wyraźnie wymagać silnego zarządzania rynkiem. Fundusze w żadnym wypadku nie mogą pochodzić z budżetu rolnego.

W dniu 22 kwietnia 2020 roku odbyły się Prezydia Copa-Cogeca. Z ramienia Krajowej Rady Izb Rolniczych  w wideo konferencji wziął udział Wiktor Szmulewicz, Prezes KRIR oraz pozostali Członkowie Zarządu. Do udziału w Prezydiach został zaproszony Komisarz ds. Rolnictwa J. Wojciechowski, ze względu na panującą pandemię koronawirusa spotkanie odbyło się w formie wideokonferencji. Przewodniczący COPA Joachim Rukwied podkreślił trudną sytuację, w jakiej znalazło się rolnictwo w Europie, nie tylko z powodu panującej pandemii, ale również suszy, która występuje we wszystkich państwach członkowskich. Wyraził nadzieję, że KE zrobi wszystko co w jej mocy, aby wspomóc europejskie rolnictwo przez umożliwienie prywatnego magazynowania, zmiany w rezerwie finansowej, czy też zapewnienia dodatkowych środków spoza budżetu WPR. Rolnicy powinni mieć możliwość w tworzeniu Zielonego Ładu i strategii „Od Pola do stołu”, ponieważ wiedzą najlepiej co jest korzystne dla zrównoważonego rozwoju rolnictwa. Komisarz J. Wojciechowski przedstawił bieżące działania Komisji Europejskiej w tej sprawie, i rozwiązania gwarantujące bezpieczeństwo żywnościowe, swobodny przepływ towarów i pracowników. Zapewnił, ze łagodzenie skutków epidemii dla rolników pozostaje jego najwyższym priorytetem.

W omawianym okresie sprawozdawczym Biuro Zarządu KRIR otrzymało do zaopiniowania 12 projektów aktów prawnych.