Afrykański Pomór Świń

ambonaW związku z wykryciem w tym tygodniu przypadków występowania wirusa Afrykańskiego Pomoru Świń u padłych dzików w okolicach Warszawy, 24 listopada 2017 r. Zarząd KRIR zwrócił się do Prezydenta RP, Prezes Rady Ministrów oraz Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi o podjęcie pilnych działań mających na celu całkowitą depopulację dzików do poziomu 0,1 szt./km² w całym kraju – w postaci zaangażowania wojska do przeprowadzenia natychmiastowego odstrzału dzików.

wieprzowinaMinister Rolnictwa i Rozwoju Wsi, działając na podstawie § 13e ust. 10 rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 27 stycznia 2015 r. w sprawie szczegółowego zakresu i sposobów realizacji niektórych zadań Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa (Dz. U. poz. 187, z późn. zm.) informuje, iż od dnia 26.09.2017 r. do dnia 17.10.2017 r. producenci rolni, którzy w latach 2015-2018 przez co najmniej rok utrzymywali świnie w gospodarstwach położonych na obszarze województwa:

trzoda2ARiMR wypłaca rekompensaty za nieprzerwane nieutrzymywanie w gospodarstwie zwierząt z gatunku świnia (sus scrofa) objętych programem bioasekuracji. Posiadacze utrzymujący świnie na obszarach objętych programem bioasekuracji, mogą ubiegać się o wypłatę rekompensat za nieprzerwane nieutrzymywanie w gospodarstwie zwierząt z gatunku świnia w okresie obowiązywania programu, tj. do końca 2018 r.

trzoda chlewnaW odpowiedzi na przesłany przez Zarząd Krajowej Rady Izb Rolniczych wniosek Pomorskiej Izby Rolniczej w sprawie działań w związku ze stwierdzeniem kolejnych ognisk afrykańskiego pomoru świń (ASF), resort rolnictwa poinformował, że w kwestii dotyczącej odstrzału dzików, odstrzał sanitarny realizowany jest w sposób ciągły od 2016 w oparciu o rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 19 lutego 2016 r. w sprawie zarządzenia odstrzału sanitarnego dzików (Dz. U. poz. 229) oraz w oparciu o rozporządzenia Powiatowych Lekarzy Weterynarii lub Wojewodów.

wieprzowina (3)Resort rolnictwa informuje, że produkty wytworzone z polskiej wieprzowiny są zdrowe i bezpieczne. Mięso używane do ich produkcji jest przebadane i pochodzi od zdrowych świń.

W Polsce żadna chora świnia nie została przetworzona. Podawane w ostatnich dniach przez niektóre media informacje o wykorzystywaniu mięsa ze stref występowania wirusa ASF do produkcji specjalnych konserw są kłamstwem. Nieprawdą jest, że w tym roku były prowadzone jakikolwiek rozmowy dotyczące masowego przerabiania świń na konserwy. Nie były również na ten cel przeznaczone żadne środki.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w twojej przeglądarce.

 

Zrozumiałem
Form by ChronoForms - ChronoEngine.com