Zamiast embarga - wyższy podatek. Ukraina podniosła cła na import mięsa z Polski. Nasze firmy, które były gotowe do wznowienia handlu przyznają, że sprawa mocno się teraz skomplikowała. I nie wiadomo kiedy i czy w ogóle ktoś zdecyduje się na eksport, do którego prawdopodobnie trzeba będzie dopłacać. Od blisko trzech tygodni polskie zakłady mięsne mają możliwość sprzedaży wieprzowiny na ukraiński rynek. Mają, ale tylko teoretycznie.
Prezes Rady Ministrów Rzeczypospolitej Polskiej powołał z dniem 7 lipca 2014 r. na stanowisko Głównego Lekarza Weterynarii Marka Pirsztuka. Marek Pirsztuk był do tej pory Powiatowym Inspektorem Weterynarii w Augustowie. Powołanie na stanowisko Głównego Lekarza Weterynarii nastąpiło po wygraniu przez niego konkursu na to to stanowisko.
Zgodnie z otrzymanym pismem władz rosyjskich skierowanego do Komisji Europejskiej, od dnia 27 czerwca 2014 roku właściwe władze Federacji Rosyjskiej wprowadziły zakaz wywozu następujących surowców mięsnych otrzymanych od bydła: trimming, skrawki mięsne, błona mięśniowa (mięśniówka), mięsno-kostne subprodukty spożywcze. Powodem wprowadzonego zakazu były stwierdzone przez władze rosyjskie przypadki zafałszowań mięsa wołowego mięsem wieprzowym oraz próby nielegalnego wwozu wieprzowiny na rynek Federacji Rosyjskiej. Zakaz dotyczy wszystkich Państw Członkowskich Unii Europejskiej.
Ministerstwo Rolnictwa planuje, w trybie pilnym bez konsultacji społecznych, wprowadzenie kolejnych obostrzeń dla rolników z Podlasia dokonujących uboju świn na potrzeby własne. W związku z wprowadzanymi w projekcie zmianami dotyczącymi badań przed- i poubojowych Zarząd KRIR wystąpił w tej sprawie do ministra rolnictwa o pokrywanie kosztów tych badań z środków budżetu państwa przeznaczonych na zwalczanie chorób zakaźnych.
W związku z obostrzeniami dla kół łowieckich z terenów Podlasia Krajowa Rada Izb Rolniczych wystąpiła do Ministra Rolnictwa o podjecie działań, które by doprowadziły do zniesienia ograniczeń dotyczących zakazu wywozu dziczyzny z obszaru Stefy II.