Produkcja Zwierzęca

drobW dniu 7.02.2014 r. Zarząd KRIR przesłał swoją opinię do przekazanych projektów aktów prawnych wnosząc uwagi  i wątpliwości do  projektów rozporządzeń dotyczących wysokości kar pieniężnych nakładanych w drodze administracyjnej za naruszenia dotyczące postępowania z produktami ubocznymi pochodzenia zwierzęcego i produktami pochodnymi określonymi w ustawach: o ochronie zdrowia zwierząt oraz zwalczaniu chorób zakaźnych oraz o paszach.

mleko.jpgMając na uwadze stanowisko podjęte w dniu 9 grudnia 2013 r. przez Walne Zgromadzenie IV kadencji Lubelskiej Izby rolniczej w sprawie likwidacji kwotowania mleka i cukru, 23 stycznia br. Zarząd KRIR przekazał swoje poparcie dla zawartych w dokumencie postulatów. Kwotowanie produkcji zarówno mleka jak i cukru stanowi mechanizm stabilizujący podaż na tych rynkach, gwarantując dostawy, a tym samym bezpieczeństwo żywnościowe dla UE w tym zakresie, dlatego też Zarząd również opowiedział się za utrzymaniem kwotowania produkcji dla cukru oraz mleka.

bydlo.jpgNowe przepisy dotyczą stosowania na terytorium Polski przepisów unijnych, określających wytyczne sanitarne dla produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego, nie przeznaczonych do spożycia przez ludzi, w tym mączek mięsno-kostnych oraz dotyczących zwalczania chorób zakaźnych zwierząt. Nowelizacja ustawy o ochronie zdrowia zwierząt oraz zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt oraz niektórych innych ustaw wprowadza nowy system kar za naruszenia przepisów odnoszących się do produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego i produktów pochodnych. Zamiast dotychczasowej odpowiedzialności karnej powiatowy albo graniczny lekarz weterynarii będą mogli nakładać, w drodze decyzji administracyjnej, kary pieniężne. Ich wysokość może dochodzić do trzydziestokrotności przeciętnego wynagrodzenia miesięcznego w poprzednim roku.

 Zarząd KRIR w dniu 27 stycznia br. przesłał do Prezesa Rady Ministrów Donalda Tuska i Wiceprezesa Rady Ministrów Ministra Gospodarki Janusza Piechocińskiego wystąpienie w związku z wieloma napływającymi z całej Polski do Biura Krajowej Rady Izb Rolniczych niepokojącymi sygnałami od producentów wędlin produkowanych metodą tradycyjną odnośnie wprowadzenia od 1 września 2014 r. zmian przepisów rozporządzenia Komisji (UE) nr 835/2011 z dnia 19 sierpnia 2011 r. zmieniającego rozporządzenie (WE) nr 1881/2006 odnośnie najwyższych dopuszczalnych poziomów wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych w środkach spożywczych.

bydlo.jpgZ dniem 31 grudnia 2013 r. dobiegły końca okresy przejściowe, przewidziane w rozporządzeniu Komisji (WE) nr 889/2008 z dnia 5 września 2008 r. ustanawiającym szczegółowe zasady wdrażania rozporządzenia Rady (WE) nr 834/2007 w sprawie produkcji ekologicznej i znakowania produktów ekologicznych w odniesieniu do produkcji ekologicznej, znakowania i kontroli (Dz. U. UE L 250 z 18.9.2008, s.1, ze zm.), dotyczące wybranych odstępstw od zasad obowiązujących w rolnictwie ekologicznym. Powyższe dotyczy następujących odstępstw:
 

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w twojej przeglądarce.

 

Zrozumiałem
Form by ChronoForms - ChronoEngine.com