Produkcja Zwierzęca

mleko.jpgW odpowiedzi na pismo MRiRW w sprawie opinii KRIR na temat wyzwań stojących przed polskim mleczarstwem oraz możliwości wdrażania i wykorzystywania instrumentów Wspólnej Polityki Rolnej UE na lata 2014-2020 w zarządzaniu rynkiem, 19 listopada br. Zarząd KRIR poinformował, że zdaniem samorządu rolniczego  bezwzględnie cała wielkość kwoty mlecznej powinna podlegać kontraktacji przez podmioty skupowe. Możliwość negocjacji cen spowoduje raczej jej obniżenie, a produkcja mleka może stać się nieopłacalna. W tej sytuacji powinna być wprowadzona cena gwarantowana. W innym wypadku, gdy mleko importowane będzie tańsze niż polskie, istnieje zagrożenie, że cena mleka proponowana w skupie nie będzie pokrywała kosztów produkcji ponoszonych przez rolników.
 

mleczne.jpgKomisja Europejska przedstawiła 13 listopada br., w grupie ekspertów do spraw aktów delegowanych dotyczących zagadnienia o jednolitej wspólnej organizacji rynku, dokument roboczy w sprawie sporządzenia aktu delegowanego w kwestii prywatnego przechowywania produktów mlecznych (PDO/PGI ser, masło, odtłuszczone mleko w proszku). Rozporządzenie (WE) nr 826/2008 zostanie zmienione zgodnie z nowym aktem podstawowym.

mleko.jpgNowelizacja ustawy o organizacji rynku mleka i przetworów mlecznych wdraża do polskiego prawa unijne rozporządzenia dotyczące zmian w regulacjach w sprawie zawierania umów w sektorze mleka i przetworów mlecznych. Te przepisy są związane z planowanym zniesieniem systemu kwotowania produkcji mleka w UE od 1 kwietnia 2015 r. Nowelizacja  umożliwia uznanym przez Agencję Rynku Rolnego organizacjom producentów mleka i przetworów mlecznych lub ich zrzeszeniom negocjowanie - w imieniu należących do nich rolników - umów na dostawy mleka do zakładów mleczarskich lub podmiotów skupujących. Wzmocni to pozycję negocjacyjną producentów mleka, co pomoże im uzyskać korzystniejsze ceny za dostarczany surowiec.

mleko.jpg4 listopada br. Zarząd KRIR przekazał uwagi do projekty rozporządzeń w sprawie wysokości krajowej rezerwy kwoty krajowej w roku kwotowym 2013/2014 oraz w sprawie współczynnika przydziału kwot indywidualnych z krajowej rezerwy przeznaczonej dla dostawców hurtowych w roku kwotowym 2013/2014. Samorząd rolniczy zgłosił zastrzeżenia do sposobu podziału rezerwy krajowej kwoty. Zapotrzebowanie na kwotę hurtową znacznie przewyższa ustaloną wysokość na rok kwotowy 2013/2014 tj. krajowa rezerwa 156 081 524 kg – zapotrzebowanie dostawców hurtowych ze złożonych wniosków to 377 873 866 kg.

mleko.jpgW miesiącu wrześniu 2013 r. nastąpiła znacząca zmiana tendencji skupu mleka. Do podmiotów skupujących dostarczono 829,8 mln kg mleka, tj. o 2,3% więcej niż przed rokiem. W miesiącach kwiecień – wrzesień 2013 r. do podmiotów skupujących dostarczono ok. 5,1 mld kg po przeliczeniu na mleko o referencyjnej zawartości tłuszczu. W okresie IV – IX 2013 r. ilość skupionego mleka ukształtowała się na poziomie niższym o 0,20% niż w tym samym okresie roku 2012/2013. Stopień wykorzystania kwot indywidualnych przysługujących dostawcom hurtowym po 6 miesiącach roku kwotowego 2013/2014 wyniósł ok. 52,73%. Natomiast szacunkowy stopień wykorzystania kwoty krajowej dostaw ukształtował się na poziomie 51,72%.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w twojej przeglądarce.

 

Zrozumiałem
Form by ChronoForms - ChronoEngine.com