IMG 7853Wzorem lat ubiegłych, również w 2018 roku Krajowa Rada izb Rolniczych promuje mięso wieprzowe realizując zadania finansowane ze środków Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego polegające na organizacji imprez plenerowych w formie pikników, w których uczestniczy kilkadziesiąt tysięcy konsumentów. Każdy, kto odwiedzi Piknik Wieprzowy znajdzie dla siebie atrakcje. Wielkim zainteresowaniem cieszą się konkursy dla dzieci i dorosłych – sprawnościowe, plastyczne oraz wiedzy, występy zespołów artystycznych i degustacja potraw.

Zapraszamy do odwiedzenia strony internetowej poświęconej projektowi: www.piknikwieprzowy.pl

Poniżej znajdziecie Państwo zaproszenia na najbliższe wydarzenia i relacje z ostatnich Pikników.

 

Zakończona realizacja zadań – „Pikników Wieprzowych” w 2018 r.

1 grudnia br. w Poznaniu odbył się ostatni „Piknik Wieprzowy KRIR 2” w 2018 r. i zakończyła się realizacja II etapu zadań – „Pikników Wieprzowych” na terenach poszczególnych województw.

W II etapie zrealizowano:

  • Piknik Wieprzowy Małopolsko-Podkarpacki 2 września 2018 r. w Krakowie
  • Piknik Wieprzowy Śląsko-Świętokrzyski 2 września 2018 r. we Włoszczowie
  • Piknik Wieprzowy Dolnośląsko-Opolski 9 września 2018 r. w Zaciszu
  • Piknik Wieprzowy Podlasko-Mazurski 16 września 2018 r. w Olsztynku
  • Piknik Wieprzowy Kujawsko-Łódzki 29 września 2018 r. w Buczku
  • Piknik Wieprzowy Wielkopolsko-Lubuski 29 września 2018 r. w Poznaniu
  • Piknik Wieprzowy Podlasko-Mazurski 11 października 2018 r. w Białymstoku
  • Piknik Wieprzowy Wielkopolsko-Lubuski 12 października 2018 r. w Nowej Soli
  • Piknik Wieprzowy Pomorski 25 października 2018 r. w Dźwirzynie
  • Piknik Wieprzowy KRIR 2 1 grudnia 2018 r. w Poznaniu

Celem Pikników było promowanie wśród konsumentów spożycia mięsa i przetworów wieprzowych, poprzez zwiększenie udziału ich spożycia w codziennej diecie. Projekty zrealizowana zostały ze środków finansowych Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego.

Pikniki były znakomitą okazją do promocji wieprzowiny, smakując polskie produkty wieprzowe, a także uczyć bawiąc. Konsumenci zostali informowani o znaczeniu obecności mięsa wieprzowego i jego przetworów w codziennej diecie. W ramach degustacji spróbować można było odpowiednio przygotowanych potraw z wieprzowiny, które cieszyły się ogromnym zainteresowaniem podczas imprez.

Działania promujące spożycie mięsa wieprzowego i jego przetworów podczas realizacji Pikników Wieprzowych zostały zrealizowane. Uczestnicy wydarzeń zapoznali się z walorami odżywczymi produktów wieprzowych. Wartością dodaną zorganizowanych imprez było nawiązanie lub rozszerzenie współpracy z branżą przetwórstwa mięsnego, która ma szansę przełożyć się na wymiary gospodarcze. Co więcej, wszystkie przygotowane potrawy pochodziły z polskich produktów, co uświadomiło odwiedzającym konieczność wyboru przy zakupach mięsa wyprodukowanego w Polsce.

Realizowany w latach 2011-2017 cykl imprez promujących spożycie mięsa wieprzowego cieszył się ogromnym zainteresowaniem konsumentów i był skutecznym sposobem promowania polskiej żywności.


Piknik Wieprzowy - Pomorski

25 października 2018 r. w Dźwirzynie k/Kołobrzegu odbył się Piknik Wieprzowy - Pomorski sfinansowany z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego. Celem było promowanie wśród konsumentów spożycia polskich produktów żywnościowych, w szczególności przetworów i produktów z mięsa wieprzowego oraz zwiększenie ich udziału w codziennej diecie.

Uczestnicy wydarzenia otrzymali ulotki a także broszury zawierające informacje o roli mięsa a zwłaszcza białka, minerałów i witamin w codziennej diecie, o optymalnych sposobach przygotowania dań mięsnych, o sposobach oceny jakości mięsa wieprzowego.  

Do degustacji przygotowano: żeberka wieprzowe z komina, karczek wieprzowy z grilla, kotlety schabowe, kotlety mielone, pulpety w sosie koperkowym, spaghetti z mięsem wieprzowym z sosem pomidorowym, smalec z ogórkami, kiełbasę z czosnkiem niedźwiedzim oraz kaszankę.

Obsługa stoiska oraz hostessy informowały uczestników pikniku o walorach mięsa wieprzowego i potrzebie jego obecności w codziennej diecie, a także zachęcały do odwiedzania stoiska.

Uczestnicy Pikniku, którzy chcieli wykazać się wiedzą na temat wieprzowiny, wzięli udział w quizie. W imprezie uczestniczyły dzieci, dla których także zorganizowano konkursy. Laureaci wszystkich konkursów otrzymali specjalnie przygotowane nagrody rzeczowe.

IMG 5648 IMG 5674 IMG 5707   IMG 5709

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Serdecznie zapraszamy na Piknik Wieprzowy Pomorski  w Dźwirzynie przy Hotelu Senator przy ul. Wyzwolenia 35 W programie między innymi: promocja i degustacja dań z wieprzowiny; prezentacja nt. walorów mięsa wieprzowego; gry i zabawy dla dzieci z nagrodami.

plakat


Piknik Wieprzowy - Wielkopolsko-Lubuski

12 października 2018 roku w Nowej Soli zorganizowano Piknik Wieprzowy Wielkopolsko - Lubuski sfinansowany z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego.

Głównym celem Pikniku była popularyzacja spożycia mięsa wieprzowego i jego produktów wśród konsumentów oraz przedstawienie jego walorów. Uczestnikami Pikniku byli nie tylko mieszkańcy Nowej Soli, ale i całego województwa. Frekwencję zapewniła dobra pogoda oraz obecność Parku Krasnala, gdzie najmłodsi wraz z rodzicami licznie spędzają czas. Podczas imprezy odbyły się konkursy z nagrodami dla dzieci i dorosłych oraz degustacja.

W części artystycznej Pikniku zaprezentował się zespół „Wierzbniczanki” z Bytomia Odrzańskiego z biesiadnym repertuarem co bardzo uatrakcyjniło imprezę oraz zespół AQUARIUS, który zapewnił oprawę muzyczno – artystyczną oraz nagłośnienie.

Podczas Pikniku Wieprzowego Wielkopolsko - Lubuskiego hostessy rozdawały materiały informacyjne i promocyjne uczestnikom zachęcając do odwiedzenia stoisk degustacyjno - promocyjnych. Informowały o walorach mięsa wieprzowego i zachęcały do zwiększenia spożycia tego produktu. Ponadto informowały, że Piknik Wieprzowy Wielkopolsko - Lubuski został sfinansowany ze środków Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego.

Konferansjer oprócz informowania podczas imprezy, iż Piknik Wieprzowy Wielkopolsko - Lubuski został sfinansowany z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego, opowiadał o walorach produktów zachęcając do zwiększenia ich spożycia, a także o atrakcjach związanych z imprezą. Zachęcał do wzięcia udziału w konkursach z nagrodami zarówno dzieci, jak i dorosłych.

Osoby odpowiedzialne za obsługę stoisk informowały o zaletach mięsa wieprzowego, zachęcały do degustacji proponowanych potraw. Jedna z osób zajmowała się również obsługą sprzętu, na którym wyświetlana była prezentacja oraz dokumentacją zdjęciową.

Degustacjom i występom artystycznym towarzyszyły konkursy oraz zabawy skierowane zarówno do dzieci, jak i dorosłych. W strefie dla dzieci najmłodsi mieli okazję popisać się zdolnościami plastycznymi wykonując kolorowanki o wiejskiej tematyce. Dla nieco starszych dzieci przygotowano m.in. konkursy: zgaduj–zgadula, droga do chlewika oraz zabawy w grupach. Każde dziecko miało okazję wziąć udział w wybranej konkurencji i otrzymać nagrodę przygotowaną specjalnie na okoliczność przeprowadzenia konkursów dla dzieci i młodzieży, a sfinansowane z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego.

Atrakcji nie zabrakło również dla dorosłych, którzy mieli okazję wykazać się, m. in. wiedzą z zakresu znajomości wartości odżywczych dobrej jakości mięsa wieprzowego czy też umiejętnością ubijania balonowego schabowego.

DSC05105 DSC 0104 DSC 0179 DSC 0646

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Zapraszamy na Piknik Wieprzowy Wielkopolsko - Lubuski sfinansowany ze środków Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego w dniu 12 października br. w Nowej Soli, Aleja Wolności 8 (przy restauracji Platanova) od godziny 12:00.

Podczas Pikniku odbędzie się bezpłatna degustacja potraw i produktów z mięsa wieprzowego, konkursy i zabawy z nagrodami a wśród nich: konkurs wiedzy dla dorosłych, balonowe schabowe, zgaduj–zgadula, droga do chlewika oraz zabawy w grupach i kącik plastyczny dla dzieci. Podczas Pikniku zapoznają się Państwo również z walorami mięsa wieprzowego, które będą przedstawiane na prezentacji multimedialnej. O oprawę muzyczną zadba zespół Aquarius oraz Wierzbniczanki z Bytomia Odrzańskiego.

PLAKAT


 Piknik Wieprzowy - Podlasko-Mazurski

11 października 2018r. w Operze i Filharmonii Podlaskiej w Białymstoku Podlaska Izba Rolnicza zorganizowała Piknik Wieprzowy Podlasko- Mazurski  sfinansowany ze środków Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego.

W czasie imprezy zaprezentowane zostały produkty z polskiego mięsa wieprzowego. Tego dnia stoły w Operze uginały się od zarówno pięknie przygotowanych, jak i smacznych potraw. Można było spróbować zimnych przystawek, w tym kolorowych tartinek, teriny wieprzowej na parze z młodą marchewką, roladek wieprzowych, pasztetu wieprzowego z żurawiną, koreczków z szynka i kabanosem, roladek z polędwicy wędzonej z musem chrzanowym, galaretek z nóżek wieprzowych, kruchych babeczek z selerem i szynką, mufiny z serem lazur i boczkiem oraz deski przepysznych wędlin wędzonych. Na ciepło serwowano policzki wieprzowe w sosie oraz frykadelki wieprzowe zawijane w boczku w sosie chrzanowym.

Nie zabrakło również obfitujących w nagrody  konkursów i loterii fantowych.  Imprezie towarzyszył koncert zespołu Tre Voci. To polskie trio muzyczne, wykonujące muzykę klasyczną i pop operową. 

Podczas Pikniku rozdawane były ulotki i materiały promujące produkty oraz potrawy z mięsa wieprzowego. Ponadto była wyświetlana prezentacja pt. „Pożywna i smaczna wieprzowina na naszym stole”

Celem pikniku było promowanie wśród konsumentów spożycia mięsa wieprzowego i jego przetworów poprzez zwiększenie udziału spożycia mięsa wieprzowego w codziennej diecie.

P1010325 P1010359 P1010573 P1010598

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Serdecznie zapraszamy na Piknik Wieprzowy Podlasko-Mazurski, który odbędzie się 11 października 2018 r. w Operze i Filharmonii Podlaskiej w Białymstoku przy ul. Odeskiej 1. W programie przewidziano min. degustację dań z mięsa wieprzowego, stoisko informacyjne, konkursy z nagrodami oraz koncert TREvoci with love. Początek o godz.11.00

plakat 1


Piknik Wieprzowy - Wielkopolsko-Lubuski

Poznańskie Targi Smaki Regionów gromadzą smakoszy, miłośników kulinariów oraz konsumentów z całego kraju. Podczas tegorocznej edycji Targów zorganizowano Piknik Wieprzowy Wielkopolsko-Lubuski, którego celem była promocja spożycia polskiej wieprzowiny.

W trakcie Pikniku zwracano uwagę konsumentów na istotę właściwego i zdrowego odżywiania oraz rolę mięsa wieprzowego w codziennej diecie. Podczas imprezy promowano smaczne i zdrowe produkty z wieprzowiny. Do przygotowania piknikowych degustacji użyte zostały produkty regionalne, pochodzące od wielkopolskich hodowców i przetwórców. Część  potraw przygotowana została podczas pokazów kulinarnych, które prowadził Witold Wróbel Członek Polskiej Akademii Smaku oraz Prezes Wielkopolskiej Izby Rolniczej, którym towarzyszyła młodzież z klas gastronomicznych z Zespołu Szkół im. Gen. Dezyderego Chłapowskiego w Bolechowie

Uczestnicy Pikniku spróbować mogli gulaszu na boczku, smażonej kaszanki oraz różnego rodzaju wędlin ze świniobicia: kiełbasy z wędzarni, salcesonu, szynki, surowej kiełbasy oraz kaszanki. Nie zabrakło także pasztetów oraz domowego smalcu. Prawdziwą atrakcją degustacji była świnia złotnicka biała z rusztu sosami oraz warzywami od Dobrodziejów z KŁECKA: z buraczkami, ogórkami kiszonymi, papryką i korbolem. Nie zabrakło również kiełbasy białej wielkopolskiej parzonej, która posiada certyfikat jakości Chronionego Oznaczenia Geograficznego.

W ramach pikniku przeprowadzone zostały także konkursy z atrakcyjnymi nagrodami. Dorośli swoją wiedzę z zakresu hodowli świń oraz wartości odżywczych mięsa wieprzowego mogli sprawdzić odpowiadając na pytania quizu pt. Świński Ryjek. Dla dzieci przygotowany został konkurs rysunkowy pod hasłem „Prosiaczkowe opowieści”.

O tym, że wieprzowina jest nie tylko smaczna, ale także zdrowa informowały rozdawane w trakcie pikniku materiały informacyjne. Piknikowe stoisko cieszyło się dużym zainteresowaniem wśród uczestników Targów, łącznie rozdano około trzy tysiące porcji wyrobów z mięsa wieprzowego sfinansowanych z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego.

DSC 0193 DSC 0210 DSC 0258 DSC 0924

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Zapraszamy na Piknik Wieprzowy Wielkopolsko-Lubuski, który odbędzie się w dniu 29 września 2018 r. podczas Targów Smaki Regionów na terenie Międzynarodowych Targów Poznańskich, ul. Głogowska 14, 60-734 Poznań,  Pawilon 3A.   

plakat piknik


Piknik Wieprzowy - Kujawsko-Łódzki

Piknik Wieprzowy Kujawsko – Łódzki odbył się w dniu 29.09.2018r. podczas Jubileuszu XX – lecia Izby Rolniczej Województwa Łódzkiego w Buczku na terenie Hali Sportowo - Widowiskowej.

Uczestnicy pikniku mieli okazję degustować wyśmienite potrawy z mięsa wieprzowego  takie jak: zupa gulaszowa z mięsa wieprzowego, bigos z mięsem wieprzowym, boczek pieczony, boczek rolowany, kotlety wieprzowe, karkówkę wieprzową pieczoną, wędliny, w tym szynka wędzona, kiełbasa wędzona, pieczywo ze smalcem wieprzowym z cebulką i skwarkami. Pełne tace z pysznościami wieprzowymi noszone przez hostessy znikały bardzo szybko. Atrakcją dla uczestników pikniku było pieczone prosię. Przygotowane do degustacji potrawy z mięsa wieprzowego  miały zachęcić konsumentów, aby na polskim stole królowała wieprzowina pod wieloma zdrowymi postaciami.  

Konkursy dla dzieci oraz dorosłych były przeprowadzane zarówno na scenie jak przy stoisku informacyjnym. Dzieci, które uczestniczyły w konkursach otrzymały nagrody sfinansowane z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego.

Podczas pikniku uczestnicy mogli otrzymać broszury oraz torby reklamowe. Na stoisku informacyjnym była dostępna prezentacja na temat mięsa wieprzowego i jego przetworów oraz tablica na temat trzody chlewnej w tym opisem ras i przepisami z mięsa wieprzowego.

Część artystyczną uświetnił występ zespołu od A do Z przy Stowarzyszeniu Kobiet Kietlina zachwycając swoją barwnością strojów i niepowtarzalną ludową muzyką.

W Pikniku wzięło udział ok. 800 osób. Pomimo kapryśnej pogody, humory uczestników w pełni dopisały. 

IMGP9451 IMGP9474 IMGP9480 IMG 4355

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Zapraszamy na Piknik Wieprzowy Kujawsko-Łódzki sfinansowany ze środków Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego w dniu 29 września 2018 r. do Buczku, ul. Szkolna 3 (teren Hali Sportowo-Widowiskowej) o godz. 13.00. Podczas pikniku odbędzie się bezpłatna degustacja produktów z mięsa wieprzowego, konkursy dla dzieci i dorosłych. O oprawę muzyczną zadba Zespół od A do Z przy Stowarzyszeniu Kobiet Kietlina.   

plakat piknik 2018


Piknik Wieprzowy - Podlasko-Mazurski

„Piknik Wieprzowy Podlasko-Mazurski” został zorganizowany w dniu 16 września 2018 roku, w Muzeum Budownictwa Ludowego w Olsztynku podczas Dożynek Wojewódzkich. Wśród osób uczestniczących w Pikniku przeważali mieszkańcy Olsztyna, wraz z całymi rodzinami, uczniowie szkół podstawowych, gimnazjalnych i ponadgimnazjalnych; starsi mieszkańcy i turyści, którzy docenili zarówno smak, jak i walory odżywcze polskiej wieprzowiny.

Podczas Pikniku w hali namiotowej prezentowano i rozdawano materiały promujące mięso wieprzowe, przeprowadzono prelekcję na temat mięsa wieprzowego,  prowadzono konkursy plastyczne oraz wiedzy dla dzieci i dorosłych. Każde dziecko mogło wziąć udział w takiej aktywności artystycznej, która najlepiej mu odpowiadała. Dzieci pod opieką osób obsługujących stoisko mogły wykonywać rysunki o tematyce związanej z "Piknikiem Wieprzowym Podlasko-Mazurskim", tworzyć torby papierowe ze świnkami, lepić z plasteliny świnki oraz brać udział w różnego rodzaju zabawach plastycznych, w których motywem przewodnim była świnka. Nie zabrało też ciekawych konkursów wiedzy, rymowanek i zgadywanek tematycznych dla dzieci i dorosłych. Wszyscy uczestnicy zabaw i konkursów otrzymali nagrody.

Wydawano licznie zgromadzonej publiczności, w ramach degustacji, produkty i potrawy wytworzone z polskiego mięsa wieprzowego: zupę gulaszową, roladę z karkówki z pestkami dyni, karkówkę marynowaną z grilla, kiełbasę na ciepło prosto z wędzarni, paszteciki z mięsem, pasztet wieprzowy z grzybami, pierogi z mięsem, smalec tradycyjny na pieczywie, smalec paprykowy na pieczywie oraz babkę ziemniaczaną z mięsem wieprzowym. W sumie wydano prawie 9500 porcji degustacyjnych o łącznej masie 840 kilogramów. Ze względu na różnorodność asortymentu i wygodę osób odwiedzających "Piknik Wieprzowy Podlasko-Mazurski", na placu rozstawiono grillowędzarnię oraz specjalistycznego food-trucka.

Podczas prowadzenia degustacji podkreślano, iż "Piknik Wieprzowy Podlasko-Mazurski" został zorganizowany ze środków Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego, promowano wśród uczestników spożycie mięsa wieprzowego i jego przetworów, informowano o walorach odżywczych i smakowych mięsa wieprzowego, również poprzez prezentację wyświetlaną na stoisku,  i zachęcano do zwiększenia ich udziału w codziennej diecie.

P1150651 P1150688 P1350817 P1350877

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Zapraszamy na Piknik Wieprzowy Podlasko-Mazurski, który odbędzie się 16 września 2018 r. w Olsztynku, w Muzeum Budownictwa Ludowego.

plakat wieprzowy


Piknik Wieprzowy - Dolnośląsko-Opolski

Piknik Wieprzowy Dolnośląsko-Opolski- finansowanego z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego odbył się w dniu 09.09.2018 r., w trakcie VII Dolnośląskich  Dożynek Rolników w Zaciszu.

W ramach pikniku Dolnośląska Izba Rolnicza zorganizowała stoisko wystawiennicze w celu promowania wśród konsumentów produktów i informacji na temat spożycia mięsa wieprzowego poprzez zwiększenie jego udziału w codziennej diecie. Na stoisku przygotowano produkty z zakupionego mięsa wieprzowego z przeznaczeniem do degustacji dla osób odwiedzających. Odwiedzający chwalili najbardziej pieczone prosiaki - produkt regionalny "Prosię po Zaciszańsku"- wpisany na listę produktów regionalnych.

Hostessy promując Piknik Wieprzowy Dolnośląsko-Opolski częstowały w tłumie uczestników pięknie podanymi przetworami z mięsa wieprzowego i zapraszały zwiedzających na degustację do stoiska, częstując ich na rozbudzenie smaku wyrobami z mięsa wieprzowego. Rozdawano także materiały promocyjne: ogromnym zainteresowaniem wśród dorosłych cieszyły się parasole, dzieci wręcz rozchwytywały breloki i opaski odblaskowe.

Zespoły ludowe śpiewem zapraszały zwiedzających do odwiedzenia stoiska promującego wyroby z mięsa wieprzowego. Konferansjer obsługujący stoisko promował zalety zdrowego odżywiania, informując o korzyściach codziennego spożywania mięsa wieprzowego, zapraszając zwiedzających do odwiedzania stoiska i informując o materiałach informacyjnych na temat wykorzystania mięsa wieprzowego w  przygotowywaniu codziennych potraw.

Podczas trwania imprezy zorganizowano również konkursy: malowanie buziek dzieciom, zabawy z chustą Klanzy, skręcanie baloników w zwierzątka, duże bańki mydlane, zabawy animacyjne: wyścigi, tor przeszkód, i inne zajęcia sprawnościowe. Dla dorosłych przeprowadzony został konkurs wiedzy o wieprzowinie - nazwy elementów półtusz na czas, a dla wszystkich uczestników Pikniku Wieprzowego zorganizowano tańce animacyjne. Każdy uczestnik, otrzymywał upominek z logiem Pikniku Wieprzowego Dolnośląsko-Opolskiego i informacją o finansowaniu przez Fundusz Promocji Mięsa Wieprzowego.

W imprezie wzięło udział blisko 1000 osób, które reprezentowały 26 Powiatów województwa dolnośląskiego.

Clipboard01 DSC00413 DSC02037 DSC02055

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Zapraszamy na Piknik Wieprzowy Dolnośląsko-Opolski, który odbędzie się 9 września 2018 r. w Zaciszu.

plakat DIR


Piknik Wieprzowy - Śląsko-Świętokrzyski

Piknik Wieprzowy Śląsko- Świętokrzyski 2018 w województwie świętokrzyskim odbył się 2 września 2018 r. podczas XVIII Świętokrzyskich Dożynek Wojewódzkich we Włoszczowie, na terenie Ośrodka Sportu i Rekreacji we Włoszczowie.

W trakcie „Pikniku” konferansjer kilkakrotnie przedstawiał cel odbywającej się imprezy. Na stoiskach dostępna była informacja  o wystawcach oraz informacja o odbywającej się degustacji – w ramach promocji mięsa wieprzowego i sfinansowaniu jej z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego. Uczestnicy Pikniku mieli możliwość  spróbowania i konsumpcji wielu różnorodnych produktów i potraw.  Serwowane produkty wieprzowe można było skosztować z przygotowanymi do tego specjalnymi sosami. Produkty wieprzowe cieszyły się bardzo dużym zainteresowaniem. Dużym zainteresowaniem cieszył się również konkurs promocyjny, który dawał możliwość wykazania się wiedzą na temat walorów mięsa wieprzowego, spożycia produktów wieprzowych zarówno dzieciom jak i dorosłym. Dla uczestników konkursu ufundowano cenne nagrody.

Podczas całej imprezy publiczność miała okazję wysłuchać  Kapeli Powiatowej, kapela występowała w dwóch składach; skład mieszany oraz młodzieżowy. Występy odbywały się na scenie  jak i przy stoiskach promujących wyroby z udziałem mięsa wieprzowego.

DSC 0630 DSC 0633 DSC 0719 DSC 0813

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

2 września 2018 r. we Włoszczowie, na terenie Ośrodka Sportu i Rekreacji przy ul. Wiśniowej 43 odbędzie się Piknik Wieprzowy Śląsko-Świętokrzyski, który będzie imprezą towarzyszącą XVIII Świętokrzyskim Dożynkom Wojewódzkim. Rozpoczęcie Pikniku o godz. 15.00. Zapraszamy!

Plakat Swietokrzyska


Piknik Wieprzowy - Małopolsko-Podkarpacki

2 września 2018 na Krakowskich Błoniach odbył się Piknik Wieprzowy Małopolsko-Podkarpacki. Piknik był imprezą towarzyszącą wyścigom konnym organizowanym przez Stowarzyszenie Hodowców Małopolskich Koni Wyścigowych.

Dla odwiedzających przygotowano duży namiot, który w jednej części składał się z miejsca przeznaczonego do wydawania porcji degustacyjnych, w drugiej części ustawiono stoły i ławki dla uczestników Pikniku. W dwóch namiotach wystawienniczych przygotowano stoiska:  w jednym z nich przedstawiano prezentację nt. walorów mięsa wieprzowego, w drugim obsługa zachęcała do udziału w konkursie wiedzy, rozdawała ulotki, broszury oraz prasę rolniczą.

W czasie trwania Pikniku w namiocie oprawę artystyczną zapewniał zespół profesjonalnych muzyków zawodowo grających w Operze Krakowskiej.

Podczas imprezy odbył się konkurs plastyczny dla dzieci pn. „Gdzie jest Prosiaczek?” oraz konkurs wiedzy dla dorosłych pod nazwą „Wieprzowiny smak lubimy”. Impreza cieszyła się dużą frekwencją i zainteresowaniem mieszkańców Krakowa i turystów.

DSC 0019 DSC 0020 DSC 0030 DSC 0183

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Zapraszamy na Piknik Wieprzowy Małopolsko-Podkarpacki, który odbędzie się 2 września 2018 r. na Błoniach Krakowskich.

plakat Malopolska IR


 I etap „Pikników” zakończony

1 sierpnia br. zakończyła się realizacja I etapu zadań – „Pikników Wieprzowych” na terenach poszczególnych województw.

Dotychczas zrealizowano:

  • Piknik Wieprzowy Pomorski 19 maja 2018 r. w Gdańsku
  • Piknik Wieprzowy Dolnośląsko-Opolski 14 czerwca 2018 r. w Opolu
  • Piknik Wieprzowy Mazowiecko-Lubelski 16 czerwca 2018 r. w Płońsku
  • Piknik Wieprzowy Małopolsko-Podkarpacki 17 czerwca 2018 r. w Małej
  • Piknik Wieprzowy Kujawsko-Łódzki 17 czerwca 2018 r. w Janowcu Wielkopolskim
  • Piknik Wieprzowy Śląsko-Świętokrzyski 23 czerwca 2018 r. w Mikołowie
  • Piknik Wieprzowy KRIR 6 lipca 2018 r. w Przysieku
  • Piknik Wieprzowy Mazowiecko-Lubelski 15 lipca 2018 r. w Bogucinie

Celem Pikników było promowanie wśród konsumentów spożycia mięsa i przetworów wieprzowych, poprzez zwiększenie udziału ich spożycia w codziennej diecie. Projekty zrealizowana zostały ze środków finansowych Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego.

Pikniki były znakomitą okazją do promocji wieprzowiny, smakując polskie produkty wieprzowe, a także uczyć bawiąc. Konsumenci zostali informowani o znaczeniu obecności mięsa wieprzowego i jego przetworów w codziennej diecie. W ramach degustacji spróbować można było odpowiednio przygotowanych potraw z wieprzowiny, które cieszyły się ogromnym zainteresowaniem podczas imprez.

W II etapie zadań, który rozpoczął się 2 sierpnia br. realizowane będą następne Pikniki na terenie kolejnych województw. Zapraszamy do odwiedzania naszej strony internetowej, na której na bieżąco zamieszczamy zaproszenia na najbliższe imprezy.


Piknik Wieprzowy - Mazowiecko-Lubelski

15 lipca 2018 r. na stadionie sportowym BKS Bogucin w miejscowości Bogucin odbył się „Piknik Wieprzowy Mazowiecko – Lubelski” finansowany ze środków Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego. W imprezie  wzięło udział ponad 2 000  osób.

Celem organizacji Pikniku Wieprzowego była promocja spożycia mięsa  wieprzowego i jego przetworów  poprzez zwiększenie udziału spożycia mięsa wieprzowego w codziennej diecie. Piknik był adresowany do konsumentów -  uczestników imprezy. 

Na stoiskach prezentowane były produkty wieprzowe oraz prowadzona była degustacja potraw sporządzonych z wieprzowiny. Uczestnicy „Pikniku Wieprzowego Mazowiecko – Lubelskiego” mieli okazję degustować wiele potraw, których głównym składnikiem  było mięso wieprzowe min.: pieczony prosiak, hamburger wieprzowy, szaszłyki z wieprzowiny czy kiełbaski z grilla. W namiotach „Pikniku” cały czas rozdawane były materiały informacyjne na temat produktów wieprzowych. Obsługa Pikniku Wieprzowego Mazowiecko - Lubelskiego w trakcie „Pikniku” udzielała informacji na temat spożycia wieprzowiny i przetworów  z wieprzowiny oraz ich znaczeniu w codziennej diecie.

W trakcie całego  pikniku odbyły się konkursy wiedzy o mięsie wieprzowym, które  prowadziła obsługa Pikniku. Uczestnicy konkursów: dzieci, młodzież i osoby dorosłe brali udział w turnieju piłkarskim, w związku z odbywającym się tego samego dnia finałem Mundialu, gdzie do wygrania były piłki footbolowe. Dla najmłodszych uczestników pikniku zorganizowano konkurs plastyczny.

 Wszyscy uczestnicy konkursów, uwzględniając poziom wiedzy i umiejętności zostali nagrodzeni większymi lub mniejszymi nagrodami. Nagrodzonych zostało 150 osób uczestniczących w Pikniku Wieprzowym Mazowiecko - Lubelskim.

Piknik przyciągnął ogromną ilość rodzin z małymi dziećmi. Dzięki temu, że Piknik Wieprzowy Mazowiecko - Lubelski rozpropagował  spożycie wieprzowiny i jej przetworów, znacznie zwiększyła się wiedza i świadomość na temat produktów  wieprzowych wśród konsumentów

DSC 5622 DSC 5644 DSC 5867m DSC 5945

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Piknik Wieprzowy Mazowiecko - Lubelski odbędzie się w dniu 15 lipca 2018 r. w miejscowości Bogucin, na stadionie sportowym BKS Bogucin. Zapraszamy!

piknik wieprzowy 2018 plakat

 


Piknik Wieprzowy KRIR

6 lipca w Przysieku koło Torunia odbył się Piknik Wieprzowy KRIR, któremu towarzyszyło hasło: „Jedzmy smaczne i zdrowe przysmaki wieprzowe” Piknik realizowany przez Krajową Radę Izb Rolniczych sfinansowano z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego.

Celem  „Pikniku Wieprzowego KRIR” była promocja wieprzowiny oraz produktów wytworzonych z mięsa wieprzowego, ze szczególnym  uwzględnieniem ich odżywczych i zdrowotnych wartości oraz podnoszenie świadomości konsumentów z zakresu zdrowego odżywienia.

Odwiedzający imprezę, smakując degustację, mogli posłuchać Zespołu Ludowego Kruszynioki. Hostessy rozdawały  broszurę pt. „Smaczne i zdrowe, czyli wieprzowina na naszym stole” wszystkim odwiedzającym stoiska – degustującym produkty z wieprzowiny. Uczestnicy pikniku zadawali pytania dotyczące produktów wieprzowych  oraz  prezentowanych wyrobów. Przeznaczone do degustacji wyroby z mięsa wieprzowego wydawane  były na pięciu stoiskach. Osoby, które odwiedziły Piknik miały okazję do posmakowania szerokiego asortymentu wyrobów w tym: karkówki, kiełbasy śląskiej, kiełbasy białej,  żeberek i kaszanki z grilla. Na ciepło można było spróbować  dodatkowo pierogów mięsnych z kapustą zasmażaną i boczkiem wędzonym, roladek wieprzowych w czterech smakach, schabu ze śliwką, pasztetów, polędwiczek wieprzowych  oraz zupy gulaszowej  podawanej z tradycyjnej kuchni polowej. W trakcie całego  pikniku odbyły się konkursy, które  miały formę loterii pytań.

IMG 0003 IMG 9975 IMG 9977 IMG 9992

 


Piknik Wieprzowy - Śląsko-Świętokrzyski

W dniu 23 czerwca 2018 r. na terenie Oddziału Śląskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Mikołowie, w ramach XXXIX Dni Otwartych Drzwi ŚODR w Częstochowie odbył się Piknik Wieprzowy Śląsko - Świętokrzyski, który finansowany był ze środków Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego i stanowił dla odwiedzających nie lada atrakcję.

Licznie przybyłych gości, zachęconych do odwiedzenia stoiska,  zapachem i smakiem potraw z wieprzowiny,  przygotowanych do degustacji. Częstowano kiełbasą wieprzową ,  karczkiem i szaszłykiem wieprzowym z grilla, bograczem, zapiekanym makaronem penne z mięsem, żółtym serem i jarzynami , schabem  z morelą oraz karczkiem ze śliwką z dodatkiem zimnych  sosów, polędwiczkami  w sosie grzybowym, pasztetem ze śliwką, gulaszem z ozorków, satajami  z polędwiczki wieprzowej z truskawkowym sosem chili,  flaczkami wieprzowymi, sałatką gyros z mięsem wieprzowym oraz swojskimi wędlinami.

Uczestnicy Pikniku otrzymywali także broszury informacyjne „Smaczne i zdrowe, czyli wieprzowina na naszym stole”, które zawierały między innymi informacje na temat  wartości odżywczych wieprzowiny i produktów wytwarzanych z mięsa wieprzowego, jak również przepisy kulinarne na przygotowanie dań z tego gatunku mięsa. Broszury sfinansowane były z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego. 

Dla dzieci i młodzieży zorganizowano konkurs rysunkowy pod nazwą „Polska Wieprzowina – zdrowie na talerzu”. Laureaci konkursu otrzymali cenne nagrody rzeczowe, przydatne w rozpoczynającym się okresie wakacyjnym, natomiast dorośli, w konkursie wiedzy pn. „Poznaj i rozpoznaj elementy kulinarne tuszy wieprzowej” zmierzyli się  między innymi z rozpoznawaniem i nazywaniem poszczególnych partii mięsa z rozbioru wieprzowiny,  otrzymując także nagrody rzeczowe, na które składał się głównie sprzęt AGD, a także „piknikowe” gadżety sfinansowane z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego.

W trakcie Pikniku Wieprzowego Śląsko - Świętokrzyskiego publiczności czas umilały oraz imprezę uświetniły skoczne melodie  Zespołu Śpiewaczego Koła Gospodyń Wiejskich w Bielowicku "Echo Bielowicka"  z powiatu bielskiego, z gminy Jasienica.

Piknik uświadamiał potrzebę obecności mięsa wieprzowego w diecie człowieka, jako podstawowego składnika żywienia oraz  promował polskie mięso wieprzowe, jako zdrowy  i naturalny produkt wysokiej jakości.  Piknik Wieprzowy Śląsko – Świętokrzyski był również znakomitą okazją do wspólnego spędzenia  czasu w otoczeniu zdrowej polskiej żywności, w atmosferze zabawy i przekonaniu konsumentów o potrzebie wyboru mięs i wędlin z polskiej wieprzowiny.

DSC08445 DSC08520 DSC08535 DSC08566

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Zapraszamy na Piknik Wieprzowy Śląsko-Świętokrzyski, który odbędzie się 23 czerwca 2018 r. w Mikołowie, ul. Gliwicka 85.

Piknik Wieprzowy Śląska

 


Piknik Wieprzowy - Małopolsko-Podkarpacki

Piknik Wieprzowy Małopolsko-Podkarpacki odbył się na stadionie sportowym w Małej, gmina Ropczyce, powiat ropczycko-sędziszowski. Celem Pikniku było promowanie wśród konsumentów spożycia mięsa i przetworów wieprzowych, poprzez zwiększenie udziału ich spożycia w codziennej diecie. Projekt zrealizowany został ze środków finansowych Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego.

Na wstępie konferansjer przywitał zaproszonych gości, uczestników i organizatorów imprezy. Następnie przedstawił program i omówił cel Pikniku Wieprzowego Małopolsko-Podkarpackiego informując, że sfinansowany został z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego. Ponadto, poinformował o walorach produktów mięsnych, zachęcając
do zwiększenia ich spożycia w codziennej diecie. Konferansjer zaprosił publiczność do degustacji wyrobów znajdujących się na stoisku, podkreślając iż potrawy zostały przygotowane wyłącznie z produktu polskiego, zaprosił również do udziału w konkursach.

Po części oficjalnej odbyły się konkursy w których bardzo chętnie uczestniczyła publiczność. W pierwszej kolejności zorganizowano zabawy dla dzieci: zręcznościową „Slalom hodowcy” i edukacyjną „Koło fortuny”, w której najmłodsi uczestnicy imprezy musieli wykazać się podstawową wiedzą na temat mięsa wieprzowego.  Wszystkie dzieci otrzymały nagrody lub gadżety promujące Piknik. Następnie odbyły się konkursy dla dorosłych: wiedzy „Koło fortuny” w którym uczestnicy musieli wykazać się znajomością walorów, wartości odżywczych i zapotrzebowania organizmu w produkty mięsne, oraz zręcznościowe „Bieg do chlewika”, „Pozbieraj świnki”, „Przenieś świnki”, „Łowienie świnek” i „Rzut lotką do tuszy wieprzowej”. W przerwach między konkursami wręczano uczestnikom nagrody.

Przez cały czas trwania Pikniku, odbywała się degustacja potraw przygotowanych z mięsa wieprzowego – produktu polskiego, podczas której uczestnicy imprezy mogli poczęstować się gulaszem i bitkami oraz karkówką, szaszłykami i kiełbasą z grilla. Degustacja miała charakter otwarty i bezpłatny.

W trakcie Pikniku hostessy zachęcały uczestników imprezy do odwiedzenia stoiska, rozdawały broszury z informacjami o wartości odżywczej mięsa wieprzowego i przepisami na ciekawe dania, również częstowały próbkami przygotowanych potraw i produktów spożywczych informując o ich walorach. Natomiast osoby obsługujące stoisko udzielały informacji o mięsie wieprzowym, rozdawały materiały informacyjne zachęcając do degustacji produktów wieprzowych, udzielały porad kulinarnych oraz przedstawiały prezentację multimedialną nt. walorów mięsa wieprzowego. Ponadto informowały zwiedzających,
że Piknik zrealizowany został ze środków finansowych Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego. Zarówno hostessy jak i osoby obsługujące stoisko, zachęcały do zwiększenia spożycia produktów z mięsa wieprzowego w codziennej diecie.

W trakcie trwania Pikniku Wieprzowego Małopolsko-Podkarpackiego, na scenie odbywały się koncerty i występy artystyczne. Piknik cieszył się bardzo dużym zainteresowaniem mieszkańców Małej i okolicznych miejscowości.

DSC 0011 DSC 0719 DSC 0751 DSC 0965

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Piknik Wieprzowy Małopolsko-Podkarpacki odbędzie się w 17 czerwca 2018 r. na stadionie sportowym w Małej. W trakcie Pikniku zostaną zorganizowane konkursy tematyczne dla dzieci i dorosłych. Do wygrania będą artykuły gospodarstwa domowego. Oprócz tego uczestnicy będą mogli bezpłatnie degustować wyroby i potrawy przygotowane z mięsa wieprzowego. Dodatkową atrakcją będą występy zespołów muzycznych.

Piknik Wieprzowy Podkarpacki


Piknik Wieprzowy - Kujawsko-Łódzki

17 czerwca 2018 r. na stadionie miejskim w Janowcu Wielkopolskim odbył się  Piknik Wieprzowy Kujawsko-Łódzki. Piknik w Janowcu Wielkopolskim był częścią projektu, realizowanego przez Krajową Radę Izb Rolniczych w zakresie promocji żywności w Polsce. W imprezie wzięło udział ponad 1000 osób.

Celem Pikniku była promocja wieprzowiny  oraz produktów wytworzonych z mięsa wieprzowego , ze szczególnym  uwzględnieniem ich odżywczych i zdrowotnych wartości oraz podnoszenie świadomości konsumentów z zakresu zdrowego odżywienia. Piknik zorganizowano we współpracy z miastem-gminą Janowiec Wielkopolski  przy okazji  dużej, cyklicznie organizowanej imprezy o charakterze festynu pn. „Dni Janowca Wielkopolskiego”.  

W ramach działań promujących Piknik Wieprzowy Kujawsko-Łódzki w dniach bezpośrednio  poprzedzających imprezę oraz w dniu Pikniku w prasie  oraz w lokalnej stacji radiowej ukazały się informacje na temat Pikniku.

Hostessy rozdawały  broszurę pt. „Smaczne i zdrowe, czyli wieprzowina na naszym stole” wszystkim osobom odwiedzającym nasze stoiska - degustującym produkty z wieprzowiny. Uczestnicy pikniku, masowo odwiedzający nasze stoiska, zadawali pytania dotyczące produktów wieprzowych oraz prezentowanych wyrobów. Przeznaczone do degustacji wyroby z mięsa wieprzowego serwowane były na pięciu stoiskach.

Osoby, które odwiedziły stoiska miały okazję do posmakowania szerokiego asortymentu wyrobów w tym:  karkówki, kiełbasy śląskiej, kiełbasy białej,  żeberek i kaszanki z grilla. Na ciepło można było spróbować  dodatkowo pierogów mięsnych z kapustą zasmażaną i boczkiem wędzonym, roladek wieprzowych w czterech smakach, schabu ze śliwką, pasztetów, polędwiczek wieprzowych  oraz bigosu podawanego z tradycyjnej kuchni polowej.

W trakcie całego  pikniku odbyły się konkursy dla dzieci oraz dla dorosłych.  Konkursy  miały formę loterii pytań.

IMG 5657 WP 20180617 13 13 47 Pro IMG 5669 WP 20180617 13 26 44 Pro

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Zapraszamy na Piknik Wieprzowy Kujawsko-Łódzki, który odbędzie się 17 czerwca 2018 r. na Stadionie Miejskim w Janowcu Wielkopolskim.

Piknik Wieprzowy Kujawski

 


Piknik Wieprzowy - Mazowiecko-Lubelski

W dniu 16 czerwca 2018 roku  na terenie Mazowieckiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego Oddział Poświętne w Płońsku, podczas XIX  Mazowieckich Dni Rolnictwa odbyła się impreza plenerowa „Piknik Wieprzowy Mazowiecko-Lubelski” sfinansowana  ze środków Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego. Celem „Pikniku Wieprzowego Mazowiecko-Lubelskiego” była promocja spożycia  mięsa wieprzowego i jego przetworów, przez zwiększenie udziału produktów z mięsa wieprzowego w codziennej diecie człowieka.   

Stoiska zostały oplakatowane informacjami o celu Pikniku Wieprzowego Mazowiecko-Lubelskiego oraz źródle jego finansowania tj. Promocji Mięsa Wieprzowego. Informacja o odbywającym się Pikniku Wieprzowym Mazowiecko-Lubelskim podczas XIX Mazowieckich Dni Rolnictwa, była przekazywana uczestnikom XIX Mazowieckich Dni Rolnictwa przez sieć nagłośnieniową o zasięgu całej powierzchni wystawowej. W komunikatach przekazywano informację o miejscu Pikniku i atrakcjach dostępnych dla odwiedzających tj. degustacji produktów z mięsa wieprzowego, materiałach informacyjnych i promocyjnych oraz  konkursach dla dzieci i dorosłych.

Przed stoiskiem, Konferansjer zapraszał odwiedzających do degustacji potraw mlecznych oraz zapoznania się z ich wartością odżywczą.

Podczas imprezy Hostessy rozdawały produkty do degustacji, zachęcały odwiedzających do degustacji produktów z mięsa wieprzowego prezentowanych na stoisku. W namiocie – stoisku informacyjnym, osoby obsługujące stoisko rozdawały odwiedzającym materiały informacyjno-promocyjne (głównie broszury i gadżety reklamowe).

Podczas Pikniku Wieprzowego Mazowiecko-Lubelskiego zostały przeprowadzone trzy konkursy. Dwa dla dzieci pn. „Kolorowani” oraz „ Łamigłówki plastyczne” i jeden dla dorosłych pn. „Lubię wieprzowinę”.  Laureaci Konkursów otrzymali nagrody rzeczowe.

Odwiedzający Pikniki Wieprzowy Mazowiecko-Lubelski, mogli oprócz degustacji potraw i uzyskania informacji o wartościach odżywczych mięsa wieprzowego,  miło spędzić czas oglądając występ Ludowego Zespołu Artystycznego „Ciechanów”, który zaprezentował  piosenki z regionalne. Piknik cieszył się dużym zainteresowaniem wszystkich grup wiekowych, a przygotowane potrawy do degustacji pozwalały konsumentom na poznanie potraw z mięsa wieprzowego  i potraw z jego udziałem – wyrobów garmażeryjnych.

DSC01167 DSC01177 DSCN5513 DSCN5579

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Piknik Wieprzowy Mazowiecko-Lubelski odbędzie się 16 czerwca 2018 r. na terenie Mazowieckiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego Oddział "Poświętne" w Płońsku.

Piknik Wieprzowy Mazowiecki

 


Piknik Wieprzowy - Dolnośląsko-Opolski

„Piknik Wieprzowy Dolnośląsko-Opolski” realizowany z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego został zorganizowany w 14 czerwca 2018 roku w Opolu.

Mieszkańcy Opola jak również powiatu opolskiego oraz liczni goście mogli poznać zalety spożywania produktów z mięsa wieprzowego.

W czasie trwania pikniku w specjalnie przygotowanej hali namiotowej uczestnicy mogli skosztować produktów z mięsa wieprzowego poznać i jego zalety ale również posłuchać prelekcji, i skosztować krokietów, pierogów, kulebiaka z barszczem czerwonym ugotowanym oczywiście na wieprzowych żeberkach. Oferty wędliniarska były również bardzo zróżnicowane. Duży zainteresowaniem cieszyła się kaszanka i kiełbasa przygotowywana na rożnie. Stoisko degustacyjne było „oblegane” przez licznie zwiedzających, każdy bowiem mógł znaleźć coś dla siebie, a bardziej wnikliwi otrzymali również przepisy na co ciekawsze potrawy. Stoiska cieszyły się ogromnym zainteresowaniem, ponieważ Polacy coraz bardziej doceniają walory zdrowego żywienia. Jego elementem jest spożywanie zdrowo przygotowanego mięsa wieprzowego. Jak podkreślają specjaliści, w naszym codziennym jadłospisie powinny znaleźć się takie składniki jak białko pochodzenia zwierzęcego. Specjaliści podkreślają, że polskie rolnictwo jeszcze w dużym stopniu zachowało swój ekologiczny charakter co dodatkowo przemawia za konsumpcją produktów  mięsnych.

Trwający w Opolu  Piknik Wieprzowy Dolnośląsko-Opolski był doskonałą okazją, aby spróbować regionalnych wyrobów kulinarnych wytworzonych z polskiej wieprzowiny, wygrać atrakcyjne nagrody w konkursach dla publiczności oraz miło spędzić czas obserwując ciekawe występy regionalnych zespołów.

Cele i zadania zostały w pełni zrealizowane, a efektem mnożnikowym imprezy będzie kontynuacja prezentowanych treści o zaletach przetworów z mięsa wieprzowego i zapoznawanie z ciekawymi smakami niedocenianych przetworów z mięsa wieprzowego na innych imprezach organizowanych przez Izbę Rolniczą w Opolu. Rozszerzono również nawiązaną współpracę z branżą przetwórstwa produktów mięsnych.

P1270284 P1270305 P1270315 P1270319

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Zapraszamy na Piknik Wieprzowy - Dolnośląsko - Opolski, sfinansowany z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego, który odbędzie się 14 czerwca 2018 r. w Opolu.

Piknik Wieprzowy Opole

 


Piknik Wieprzowy - Pomorski

Statystyczny Polak w ciągu roku zjada około 75 kilogramów mięsa. Z tego ponad połowa to wieprzowina. Dlatego warto zadbać o to, aby była ona najwyższej jakości. Temu też służył zorganizowany przez Pomorską Izbę Rolniczą 19 maja 2018 roku pod hasłem smacznie i zdrowo czyli wieprzowina na naszym stole „Piknik Wieprzowy - Pomorski”. Goście, którzy tego dnia zdecydowali się odwiedzić Pomorskie Hurtowe Centrum Rolno – Spożywcze Rënk w Gdańsku – gdzie  właśnie  odbywała się impreza promująca  wieprzowe smaki na pewno nie odeszli stamtąd zawiedzieni.

Mogli nie tylko skosztować regionalnych potraw sporządzonych na bazie mięsa wieprzowego przez wiejskiej gospodynie, ale również dowiedzieć się wielu ciekawostek na temat walorów smakowych tego rodzaju mięsa i nauczyć się jak zrobić ,,mięsne grzybki’’ czy też ,,żeberka Adama’’. Wszystko to okraszone było ludową muzyka i licznymi konkursami z atrakcyjnymi nagrodami, których tematem głównym była oczywiście wieprzowina. Dopisała zarówno pogoda, jak i też goście. Dlatego organizatorzy mogą śmiało powiedzieć, że impreza była udana i zacząć przygotowywać się do kolejnej jej odsłony.

Zorganizowany przez  PIR piknik był częścią  cyklu prowadzonej przez samorząd rolniczy ogólnopolskiej kampanii promocyjnej, której celem jest promocja wyrobów mięsnych, wędlin i przetworów na bazie wieprzowiny ze szczególnym uwzględnieniem wyrobów wysokiej  jakości produkowanych w oparciu o gwarantowane unijne i krajowe systemy jakości, w tym produkowanych tradycyjnymi metodami produkcji.

Celem kampanii jest także zwrócenie uwagi konsumentów, na istotę właściwego i zdrowego odżywiania oraz rolę mięsa wieprzowego w diecie człowieka. Organizacja imprezy została sfinansowana ze środków Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego.

DSCN1309 DSCN1356 DSCN1372 DSCN1378

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Najbliższy Piknik Wieprzowy - Pomorski odbędzie się 19 maja 2018 r. na terenie Pomorskiego Centrum Hurtowego "Rënk" (ul. Wodnika 50, 80-299 Gdańsk) podczas 16 Ogólnopolskiej Wystawy Ogrodniczej "Wiosna w ogrodzie".

Piknik Wieprzowy POM IR

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w twojej przeglądarce.

 

Zrozumiałem
Form by ChronoForms - ChronoEngine.com