Sprawozdania z prac

6 lipca 2021 r. w Parzniewie odbyło się I stacjonarne posiedzenie Rady do spraw Młodych Rolników przy Krajowej Radzie Izb Rolniczych. Rada dokonała wyboru w trybie jawnym Prezydium, w skład którego weszli:

Rok 2021 r. jest czasem jubileuszowym obchodów 25-lecia działalności izb rolniczych, które zostały reaktywowane ustawą z dnia 14 grudnia 1995 r. o izbach rolniczych. Pierwsze obchody tego jubileuszu odbyły się 20 czerwca 2021 r. w Gnieźnie. Rozpoczęły się uroczystą Mszą Święta pod przewodnictwem Prymasa Polski Wojciecha Polaka. W obchodach Jubileuszu 125-lecia działalności Izb Rolniczych na ziemiach polskich i 25-lecia Wielkopolskiej Izby Rolniczej wziął udział Prezes KRIR W. Szmulewicz.

W dniu 5 maja 2021 r. odbyło się posiedzenie Rady Kobiet i Rodzin z Obszarów Wiejskich Przy Krajowej Radzie Izb Rolniczych formie on-line. Gośćmi posiedzenia byli przedstawiciele Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, tj. Zastępca Dyrektora Departamentu Wspólnej Polityki Rolnej Paweł Ściański oraz Zastępca Dyrektora Departamentu Oświaty i Polityki Społecznej Ireneusz Leśnikowski. W dyskusji Członkinie Rady przedstawiały aktualne problemy i wnioski dotyczące przyszłej WPR, ujednolicenia definicji rolnika, polityki społecznej, informatyzacji wsi, zachowania dziedzictwa wsi jako miejsca pracy rolników i produkcji żywności, kół gospodyń wiejskich, problemów przedsiębiorczych rolników z uruchomieniem RHD i wiele innych.

20 kwietnia z inicjatywy Zarządu KRIR zorganizowano spotkanie izb i organizacji rolniczych krajów Grupy Wyszehradzkiej poszerzone o kraje z Europy Środkowo-Wschodniej. Reprezentanci z Krajowej Rady Izb Rolniczych, Węgierskiej Izby Rolniczej, Słowackiej Izby Rolnictwa i Żywności, Izby Rolniczej Republiki Czeskiej, Narodowego Zrzeszenia Producentów Zbóż w Bułgarii, Chorwackiej Izby Rolniczej, Litewskiej Izby Rolniczej, Estońskiej Izby Rolnictwa i Handlu, Izby Rolnictwa i Leśnictwa Słowenii uczestniczyli we wspólnym spotkaniu online, którego specjalnym gościem był Sekretarz Generalny COPA-COGECA Pekka Pesonen.

W dniu 2 marca 2021 r. odbyło się posiedzenie Prezydium Rady Kobiet i Rodzin z Obszarów Wiejskich Przy Krajowej Radzie Izb Rolniczych. Głównymi tematami spotkania były propozycje działań dla kobiet lub zrzeszeń kobiet przewidziane w projekcie Planu Strategicznego WPR na lata 2023-2027 oraz sprawy związane z KRUS, w tym potrzeba uruchomienia turnusów sanatoryjnych dla rolników, którzy przebyli Covid-19, wątpliwości dotyczące wysokości świadczeń związanych z chorobą Covid-19, trudności rolników, którzy prowadzą pozarolniczą działalność gospodarczą na niewielką skalę, skróconych turnusów dla rolników, tzw. wytchnieniowych oraz wysokości emerytur i zasad ich wypłacania.