Sprawozdania z prac

W związku z trwającą epidemią COVID-19, Zarząd Krajowej Rady Izb Rolniczych w dniu 27 maja 2020 r. wystąpił do Prezesa Rady Ministrów Mateusza Morawieckiego w sprawie nierównego traktowania rolników w rozwiązaniach przewidzianych w ustawie z dnia 2 marca 2020 r. o szczególnych rozwiązaniach związanych z zapobieganiem, przeciwdziałaniem i zwalczaniem COVID-19, innych chorób zakaźnych oraz wywołanych nimi sytuacji kryzysowych (Dz. U. z 2020 r. poz. 374, z późn. zm.) Rolnicy, w zależności od interpretacji stosowanej przez różne organy administracji, w niektórych przypadkach traktowani są tak jak przedsiębiorcy, w innych zaś odmawia im się takiego statusu.

Miesiąc kwiecień był naznaczony intensywną pracą Zarządu KRIR pod względem wystąpień do Rządu RP i Komisarza UE ds. Rolnictwa i Rozwoju Wsi w zakresie kryzysu na rynkach rolnych spowodowanych pandemią COVID-19. W związku ze spadającymi cenami skupu produktów rolnych, suszą, problemami z siłą roboczą oraz ograniczeniami w przemieszczaniu, mogącymi pociągnąć za sobą upadek wielu gospodarstw rolniczych i zachwianiem bezpieczeństwa żywnościowego, 2 kwietnia 2020 r. Zarząd KRIR zwrócił się do Prezesa Rady Ministrów z apelem o potraktowanie rolnictwa i zakładów przetwórczych branży rolno-spożywczej jako priorytetu, przy rozwiązaniach prawnych mających na celu łagodzenie skutków wystąpienia epidemii COVID-19.

Zarząd Krajowej Rady Izb Rolniczych dostrzegając trudną sytuację, która w wielu gospodarstwach rolnych już wystąpiła i a w innych z pewnością wystąpi w związku z rozprzestrzeniającą się pandemią COVID-19, a także  biorąc pod uwagę strategiczne znaczenie żywności dla społeczeństwa oraz zapewnienie ciągłości dostaw, przedstawił propozycje dla złagodzenia jej skutków dla producentów rolnych. Dotyczą one m.in. przyśpieszenia i skrócenia oraz dokonania natychmiastowych wypłat rolnikom wszelkich płatności przez ARiMR, zawieszenia przez ARiMR kontroli na miejscu, zawieszenia egzekucji komorniczych i szeregu innych działań. Lista propozycji i rozwiązań dostępna jest na stronie internetowej Krajowej Rady Izb Rolniczych pod adresem: http://krir.pl/2014-01-03-03-24-03/pozostale/6764-konieczne-dzialania-dla-rolnikow-w-zwiazku-z-covid-19

W dniu 19 lutego 2020 r. Prezes KRIR - Pan Wiktor Szmulewicz spotkał się z nowo wybranym Przewodniczącym PZŁ Łowczym Krajowym - Panem Pawłem Lisiakiem w siedzibie Polskiego Związku Łowieckiego. Celem spotkania było nawiązanie kontaktu oraz przyszłej współpracy pomiędzy środowiskiem rolników i myśliwych. Nawiązanie współpracy pozwoli na podkreślenie oczekiwań rolników wobec działalności myśliwych, szczególnie w zakresie szacowania szkód łowieckich oraz redukcji populacji dzików  w kontekście rozprzestrzeniającego się wirusa ASF.

31 stycznia 2020 r. podczas Centralnych Targów Rolniczych w Nadarzynie miało miejsce rozstrzygnięcie konkursu organizowanego przez Krajową Radę Izb Rolniczych pt. „Rolniczki motorem innowacji w Polsce”. Była to druga edycja konkursu, który odbył się pod Honorowym Patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi Pana - Jana Krzysztofa Ardanowskiego, patronatem Prezesa Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego - Pani Aleksandry Hadzik,  Prezesa Towarzystwa Ubezpieczeń Wzajemnych TUW - Pani Ewy Stachury-Kruszewskiej oraz patronatem medialnym Telewizji Polskiej TVP i Top Agrar Polska. Jego celem jest uwidocznienie roli kobiet zaangażowanych w rozwój gospodarstw rolnych oraz docenienie innowacyjnych metod stosowanych przez nie w swoich gospodarstwach. Zwyciężczynie konkursu,  wezmą udział w międzynarodowym konkursie organizowanym przez Komitet Komisji Kobiet COPA-COGECA w Brukseli. I miejsce zajęła Pani Teresa Łukasik z woj. świętokrzyskiego. "Farma Łukasików" należy do jednych z większych gospodarstw mleczarskich w województwie świętokrzyskim i jest pierwszym, które zajęło się przetwórstwem tradycyjnym mleka. Domeną Pani Teresy jest przetwórstwo mleka, szczególnie produkcja serów, w tym znanego „Buncoka strzałkowskiego”, którego recepturę  – metodą prób i błędów - sama opracowała. Dzięki serowarni, którą urządziła przy zaangażowaniu rodziny, przetwarzają ok. 10 tys. litrów mleka miesięcznie na sery i jogurty, ok. 3 tys. litrów rozlewają do butelek oraz ok. 7-10 tys. litrów miesięcznie oddają do mleczarni. II miejsce przypadło Pani Wandzie Towpik z woj. lubuskiego. Gospodarstwo Pani Wandy ma w strukturze duży udział roślin oleistych: len, konopie, lnianka oraz rzepak. Od 10 lat w gospodarstwie metodą tradycyjną na zimno tłoczony jest olej roślinny. Produkowany olej ma unikalne cechy i wspaniałą jakość docenioną na różnego rodzaju konkursach i wystawach, chętnie kupowany przez klientów. Olej stał się znaną marką w regionie. Z roku na rok Pani Wanda zwiększa areał uprawy roślin oleistych i poszerza asortyment. Nowością stała się produkcja oleju konopnego, który ma szereg pożytecznych właściwości dla organizmu ludzkiego. Również z tej rośliny, w przyszłości, przy zastosowaniu pewnej technologii będzie pozyskiwana biomasa. III miejsce zajęła Pani Krystyna Hapka z woj. zachodniopomorskiego. Pani Krystyna prowadzi certyfikowane gospodarstwo ekologiczne o pow. ponad 162 ha z produkcją roślinną podporządkowaną pod hodowlę bydła mięsnego oraz produkcję warzywno-owocową pod wytwarzany produkt lokalny. W ramach LEADERA Pani Krystyna wraz z mężem dokonała modernizacji dawnego PGR Biernów, która sprawiła, że „Folwark Biernów-Park” stał się również ogólnodostępnym miejscem spotkań mieszkańców i turystów, pełni on również funkcję edukacyjne. Wszystkie uczestniczki otrzymały pamiątkowe puchary, dyplomy oraz upominki od Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi J.K. Ardanowskiego i Prezesa KRIR W. Szmulewicza oraz partnerów i sponsorów. Laureatki trzech pierwszych miejsc otrzymały dodatkowo nagrody ufundowane przez Towarzystwo Ubezpieczeń Wzajemnych – TUW oraz KRIR. Rola kobiet w społeczeństwie się zmienia. Kobiety nie tylko są w stanie w coraz większym stopniu kształtować przyszłość swojej rodziny, lecz również przyszłość całego społeczeństwa. Kobiety są kluczowymi graczami, działającymi na korzyść ekonomicznej i społecznej zrównoważoności gospodarstw i rodzin rolniczych. Dlatego też, tak ważne jest wspieranie i pokazywanie pozytywnej roli kobiet w rolnictwie.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w twojej przeglądarce.

 

Zrozumiałem
Form by ChronoForms - ChronoEngine.com