Poniżej przedstawiamy informację z prac Zarządu Krajowej Rady Izb Rolniczych w okresie 28 września do 31 października 2007 roku.

W omawianym okresie prace Zarządu KRIR skoncentrowane były głównie na następujących tematach:

• organizacja udziału samorządu rolniczego w targach FARMA 2007 i pozostałych wydarzeń zainicjowanych przez samorząd rolniczy, które towarzyszyły tegorocznej edycji wystawy w Poznaniu;
  • monitorowanie aktualnej sytuacji w rolnictwie oraz stanu przygotowań do uruchomienia działań Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013;
  • udział w spotkaniach i konferencjach krajowych i międzynarodowych;
  • przedstawianie opinii do projektów regulacji prawnych otrzymanych z resortu rolnictwa.

W dniach 28-29 września w Poznaniu, przy okazji Międzynarodowych Targów Hodowli Ogrodnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich FARMA 2007, odbyło się III posiedzenie Krajowej Rady Izb Rolniczych III kadencji. Podczas posiedzenia przyjęta została uchwała nr 12/2007 zmieniająca uchwałę w sprawie budżetu Krajowej Rady Izb Rolniczych na 2007 rok, która została w regulaminowym terminie przesłana do Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

W targach FARMA oraz odbywających się równocześnie XII Krajowej Wystawie Zwierząt Hodowlanych oraz Krajowej Wystawie Ogrodniczej udział wzięło 1100 wystawców z 16 państw świata, wśród których nie zabrakło samorządu rolniczego i stoiska Krajowej Rady Izb Rolniczych zorganizowanego wspólnie z Wielkopolską Izbą Rolniczą. Przez 3 dni targi odwiedziło około 40 tysięcy osób, z czego w większości były to osoby zawodowo związane z rolnictwem. Wychodząc naprzeciw potrzebie szerzenia wśród rolników informacji na temat nowych uregulowań prawnych dotyczących rolnictwa, Zarząd KRIR zorganizował podczas trwania targów seminaria na temat ubezpieczeń majątkowych w rolnictwie oraz produkcji pasz na poziomie gospodarstwa.

Ponadto, w związku ze zbliżającymi się w tym czasie wyborami parlamentarnymi, Zarząd KRIR był organizatorem debaty politycznej pod tytułem „Przyszłość rolnictwa w programach rolnych głównych partii politycznych”, podczas której liderzy poszczególnych ugrupowań mieli okazję zaprezentowania swoich koncepcji rozwiązania problemów polskiej wsi i rolnictwa. Wydarzenie to wzbudziło ogromne zainteresowanie, o czym świadczyć może obecność najważniejszych mediów ogólnopolskich i branżowych.

14 października w Pradze miało miejsce 30 spotkanie przedstawicieli izb rolniczych Grupy Wyszehradzkiej, na którym KRIR reprezentował Członek Zarządu pan Robert Jakubiec. W rozmowach w roli obserwatora wzięli udział również reprezentanci Ukraińskiej Izby Rolniczej. Podczas spotkania wymieniono się informacjami o sytuacji w poszczególnych krajach na temat plonów zbóż i roślin oleistych, cen głównych artykułów rolnych i żywnościowych oraz europejskich i narodowych dopłat w 2008 roku. Ponadto, Izba Rolnicza Republiki Czeskiej przedstawiła program i stan przygotowań do organizowanego w dniach 14-17 października 33-ego Kongresu Rolniczego Ameryka Północna – Europa. Rozmowy tradycyjnie zakończyły się podpisaniem wspólnie uzgodnionego komunikatu. Na wniosek Zarządu KRIR, w podpisanym komunikacie samorządy rolnicze Czech, Słowacji i Węgier poparły polskie stanowisko dotyczące podwyższenia kwot mlecznych i wnioskowały o przyspieszenie na szczeblu Komisji Europejskiej negocjacji w tej sprawie.

W dniach 14-17 października br w Pradze przedstawiciele Zarządu KRIR uczestniczyli w 33 Konferencji Rolniczej Ameryki Północnej i Unii Europejskiej. Organizatorem tego międzynarodowego wydarzenia była COPA-COGECA, która praktycznie powierzyła to zadanie Izbie Rolniczej Republiki Czeskiej. Prezes Krajowej Rady Izb Rolniczych Wiktor Szmulewicz współprzewodniczył jednej z sesji poświęconej stabilizacji dochodów rolników. Dyskusje podzielono na panele tematyczne, wśród których znalazły się takie zagadnienia jak:

• Przegląd rozwoju rolnictwa;
  • Ocena obecnej polityki handlowej i jej przyszłych kierunków – WTO i bilateralne/regionalne uzgodnienia;
  • Zapewnienie stabilności dochodów rolników, zaopatrzenia w żywność oraz cen bez negatywnego wpływu na rynek (pomoc krajowa i schematy zabezpieczeń);
  • Rola organizacji i innych grup producentów w kontekście koncentracji łańcucha żywieniowego (przetwórstwo, pakowanie, sprzedaż);
  • Odnawialne zasoby rolnictwa dla celów energetycznych/przemysłowych (nowe regulacje, problemy żywnościowe/paszowe, zmiany klimatu etc.);
  • Metody zrównoważonej produkcji rolniczej i konkurencyjność na wolnym rynku.

W konferencji uczestniczyli przedstawiciele organizacji rolniczych z 27 państw Unii Europejskiej oraz Kanady, Stanów Zjednoczonych i Meksyku. Głównymi prowadzącymi byli: ze strony UE pan Jean Michel Lemetayer – prezes COPA, a ze strony Ameryki Płn. Bob Stallman prezes AFBF. To niezwykle szerokie forum dyskusyjne zgromadziło w gościnnej Pradze ponad 200 przedstawicieli rolników z obu kontynentów. Głównym celem spotkania była otwarta wymiana poglądów na temat polityki rolnej i wymiany handlowej artykułami rolno-spożywczymi. Uczestnicy spotkania podkreślali wyjątkowo korzystny dla obu kontynentów termin konferencji , która odbyła się przed rozpoczęciem unijnego przeglądu i oceny Wspólnej Polityki Rolnej oraz w okresie przygotowań do nowelizacji ustawy rolnej w Stanach Zjednoczonych. Po wielogodzinnych dyskusjach, uczestnicy konferencji pozytywnie ocenili obecną zmianę tendencji w rozwoju cen na światowym rynku zbóż i mleka i uznali, że pojawiające się jednocześnie problemy na rynku pasz są możliwe do rozwiązania natomiast występujące podwyżki cen produktów rolnych być może są pierwszym zwiastunem „renesansu rolnictwa „ na świecie. Pomimo występujących znacznych różnic w poglądach na poszczególne kwestie uznano za bardzo potrzebną i ważną możliwość szczerej wymiany opinii oraz bezpośredniego przedstawiania stanowisk i poznania argumentów swoich kolegów- rolników zza Oceanu.

Podczas pobytu w Pradze prezes Wiktor Szmulewicz spotkał się także z prezesem i wiceprezesem Ukraińskiej Izby Rolniczej. Przedstawiciele NACU wystosowali propozycję nawiązania ściślejszej współpracy, czemu służyć miałoby podpisanie stosownej umowy o współpracy. Prezes KRIR wstępnie wyraził gotowość rozwijania kontaktów z ukraińskimi partnerami.

W okresie sprawozdawczym członkowie Zarządu KRIR uczestniczyli ponadto w wielu innych wydarzeniach o tematyce rolniczej.

Zarząd KRIR, wraz z Radą Gospodarki Żywnościowej i Izbą Zbożowo-Paszową, był współorganizatorem konferencji na temat. „Skutków potencjalnego zakazu stosowania genetycznie modyfikowanych roślinnych surowców paszowych”, jaka miała miejsce 4 października w gmachu resortu rolnictwa w Warszawie. Prezes KRIR Wiktor Szmulewicz otworzył spotkanie swoim wystąpieniem oraz współprzewodniczył obradom.

7 października przedstawiciel Zarządu KRIR uczestniczył w IX Dniach Kukurydzy Województw Mazowieckiego i Łódzkiego. Decyzją Zarządu, Krajowa Rada Izb Rolniczych objęła patronat nad niniejszym wydarzeniem.

9 października Wiceprezes KRIR Władysław Piasecki wziął udział w konferencji pt. „Obszary wiejskie jako wyzwanie dla polityki rozwoju w Polsce” zorganizowanej przez Ministerstwo Rozwoju Regionalnego. Celem spotkania była ocena wyzwań związanych z przemianami obszarów wiejskich, z uwzględnieniem reform Wspólnej Polityki Rolnej oraz Narodowych Strategicznych Ram Odniesienia uzgodnionych z Komisją Europejską w maju br.

15 października przedstawiciel Zarządu KRIR uczestniczył w spotkaniu uzgodnieniowym polskich organizacji rolniczych w związku z zaplanowanym na 19 października kolejnym posiedzeniem grupy roboczej COPA ds. drobiarstwa. Rozmowy miały na celu analizę rynku.

25 października Prezes Krajowej Rady Izb Rolniczych Wiktor Szmulewicz oraz Wiceprezes Władysław Piasecki spotkali się z Prezesem Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa Leszkiem Droździelem w sprawie procedury naboru wniosków w ramach działania „Modernizacja Gospodarstw Rolnych” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013. Przedstawiciele samorządu rolniczego negatywnie ocenili wyznaczenie terminu naboru niniejszych wniosków. Wskazywali na niedostateczne przygotowanie Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa oraz służb doradczych. Z uwagi na fakt, że wnioski byłyby rozpatrywane dopiero na początku przyszłego roku, proponowali przesunięcie terminu ogłoszenia naboru i skumulowanie środków przewidzianych na działanie „Modernizacja Gospodarstw Rolnych” z lat 2007-2008. Umożliwiłoby to przyjęcie większej liczby wniosków. Mówili również o konieczności rozpatrzenia rozporządzenia regulującego zasady przyznawania pomocy w ramach tego działania już przez nowe kierownictwo resortu rolnictwa i dokonania koniecznych zmian. Swoje niezadowolenie z wyznaczonego terminu oraz stanowisko Zarządu w tej sprawie przedstawiono również na konferencji prasowej, jaka odbyła się tego samego dnia w gmachu Sejmu RP.

28 października przedstawiciel KRIR wziął udział w targach „Rolnicza Jesień” we Wrześni zorganizowanych przez Urząd Miasta i Gminy Września, Zespół Szkół Technicznych i Ogólnokształcących oraz Starostwo Powiatowe we Wrześni. Patronat nad imprezą objęła Wielkopolska Izba Rolnicza.

30 października Zarząd Krajowej Rady Izb Rolniczych spotkał się z Ministrem Rolnictwa i Rozwoju Wsi Wojciechem Mojzesowiczem w sprawie podjęcia działań zmierzających do zmniejszenia kolejek osób składających wnioski do biur regionalnych Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa. Po raz kolejny wyrazili swoje niezadowolenie z powodu wyznaczenia zbyt wczesnego, w opinii Zarządu, terminu uruchomienia działania „Modernizacja Gospodarstw Rolnych”. Zbyt krótki czas wyznaczono pomiędzy ukazaniem się rozporządzenia a terminem rozpoczęcia naboru. Wynikiem tego były rosnące kolejki przed biurami terenowymi ARiMR i nieuzasadniony wzrost cen za opracowanie wniosków. Członkowie Zarządu wskazywali również na niedostateczne przygotowanie służb doradczych oraz pracowników Agencji. W trakcie rozmowy proponowano m.in. przesunięcie terminu składania wniosków, rozważenie propozycji przeprowadzenia losowania, tak jak to miało miejsce w kwietniu br przy dodatkowym naborze wniosków w ramach działania „Inwestycje w gospodarstwach rolnych”, a także o ograniczenie możliwości składania wielu wniosków przez jedną osobę. Ponadto, Zarząd widzi konieczność zmiany rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 17 października 2007 w sprawie szczegółowych warunków i trybu przyznawania pomocy w ramach działania „Modernizacja gospodarstw rolnych”, objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013.

W okresie sprawozdawczym Zarząd KRIR występował w wielu tematach dotyczących zarówno otrzymywanych do zaopiniowania projektów aktów prawnych jak i analizując aktualne problemy w sektorze rolnym.

5 października Zarząd KRIR przedstawił resortowi rolnictwa opinię do projektu rozporządzenia MRiRW zmieniającego rozporządzenie w sprawie terytorialnego zakresu działania oraz siedzib powiatowych i granicznych lekarzy weterynarii. Samorząd rolniczy zaakceptował połączenie Powiatowego Inspektoratu Weterynarii w Gdańsku z inspektoratem w Pruszczu Gdańskim. Jednocześnie, w imieniu Mazowieckiej Izby Rolniczej, Zarząd KRIR zwrócił się o pilne podjęcie działań, które doprowadzą do ustanowienia siedziby powiatowego lekarza weterynarii dla powiatu wołomińskiego.

8 października Zarząd KRIR przedstawił swoje uwagi do projektu rozporządzenia MRiRW w sprawie wyznaczenia Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa jako jednostki organizacyjnej wykonującej niektóre obowiązki państwa członkowskiego Unii Europejskiej i dotyczącego płatności cukrowej. Zarząd wyraził swój sprzeciw przyjętym w projekcie rozwiązaniom skutkującym zwrotem nadpłaconej, rzekomo z winy producentów buraków, płatności cukrowej.

19 października Zarząd KRIR zaopiniował projekt rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi zmieniającego rozporządzenie w sprawie rejestrów prowadzonych przez wnioskodawców, podmioty skupujące i jednostki przetwórcze. Zasugerowane zostały korekty techniczne w tabeli rejestru, które ułatwią jego prowadzenie.

Kontynuując swoje działania w sprawie przejęcia nadzoru przez izby rolnicze nad rolno-spożywczymi rynkami hurtowymi, 23 października Zarząd KRIR wystosował pismo do Dyrektora Departamentu Rynków Rolnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi z uszczegółowieniem propozycji rozszerzenia kompetencji samorządu rolniczego. Zdaniem Zarządu istnieje prawna możliwość, zgodnie z art. 10a ustawy o Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa przekazania izbom rolniczym przez ARiMR pakietu akcji rynków hurtowych będących w jej gestii.

25 października Zarząd KRIR skierował pisemny wniosek do Ministerstwa Sprawiedliwości dotyczący nowelizacji rozporządzenia w sprawie maksymalnych stawek taksy notarialnej. Zdaniem Zarządu stawka taksy notarialnej za sporządzenie aktu notarialnego dokumentującego umowę zbycia nieruchomości, jeżeli w związku z tą umową następuje wypłata świadczeń z tytułu ubezpieczenia rolników lub renty strukturalnej, jest zbyt dużym obciążeniem zarówno dla zbywającego nieruchomość rolniczą jak i dla nabywcy – młodego rolnika, utrudniając mu w ten sposób rozpoczęcie działalności.

25 października Zarząd KRIR wyraził swoją opinię do projektu rozporządzenia Rady Ministrów w sprawie wysokości dopłat do składek z tytułu ubezpieczenia upraw rolnych i zwierząt gospodarskich w 2008 roku. Zdaniem Zarządu w niniejszym akcie zastosowana powinna zostać maksymalna stawka dopłaty do ubezpieczenia upraw przewidziana w ustawie (tj. 60%), tak jak ma to miejsce w przypadku ubezpieczenia zwierząt.

Biuro Zarządu Krajowej Rady Izb Rolniczych przekazywało bieżące informacje o pracach Zarządu do wszystkich izb rolniczych, jak również informacje i materiały, uzyskiwane w instytucjach działających w obszarze rolnictwa.

/-/ Wiktor Szmulewicz

Prezes

Krajowej Rady Izb Rolniczych

icon_doc.gif