Poniżej przedstawiamy informację z prac Zarządu Krajowej Rady Izb Rolniczych w listopadzie 2007 roku.

W związku z przeprowadzonymi wyborami parlamentarnymi Zarząd KRIR przesłał do wszystkich posłów i senatorów listy gratulacyjne wraz informacją na temat funkcjonowania i działalności samorządu rolniczego w Polsce oraz deklarację gotowości współpracy Krajowej Rady Izb Rolniczych z Parlamentarzystami w zakresie dotyczącym produkcji rolniczej i rozwoju wsi.

W omawianym okresie sprawozdawczym odbyły się 3 posiedzenia Zarządu, a prace koncentrowały się głównie na monitorowaniu aktualnej sytuacji na poszczególnych rynkach rolnych, zwłaszcza wieprzowiny i drobiu, oraz przygotowań do uruchamiania działań z Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013. Zarząd ustalił z prezesem ARiMR i poinformował wszystkie izby rolnicze o możliwości udziału przedstawiciela Zarządu izby w charakterze obserwatora w regionalnych oddziałach Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa w dniu rozpoczęcia przyjmowania wniosków o wsparcie w ramach działania „Modernizacja gospodarstw rolnych”.

20 listopada miało miejsce spotkanie członków Krajowej Rady Izb Rolniczych z Wicepremierem i Ministrem Gospodarki panem Waldemarem Pawlakiem oraz Ministrem Rolnictwa panem Markiem Sawickim. Prezes Szmulewicz w imieniu KRIR pogratulował gościom objęcia ważnych stanowisk rządowych, a następnie wskazał na główne, w opinii samorządu rolniczego obszary, które wymagają podjęcia przez rząd pilnych działań. Wskazał również konieczność udziału izb rolniczych w kształtowaniu polityki rolnej państwa oraz możliwości przejęcia konkretnych kompetencji i zadań od administracji. Pilnych rozstrzygnięć wymagać będzie także problematyka ubezpieczeń społecznych rolników oraz regulacje prawne dotyczące ubezpieczeń upraw polowych i zwierząt gospodarskich. Konieczne, zdaniem samorządu rolniczego będą również zmiany w prawie łowieckim, systemie sprzedaży ziemi z zasobów ANR i udziału izb rolniczych w decyzjach o odralnianiu użytków rolnych. Przedstawił również konkretne propozycje współpracy KRIR z resortem rolnictwa. Pilnego uregulowania wymagają także kwestie finansowania udziału polskich organizacji w strukturach ponadnarodowych organizacji unijnych. Wicepremier Waldemar Pawlak podkreślił, że rządowi zależy aby w izbach rolniczych mieć stabilnego, solidnego partnera. Wyraził również chęć przekazania samorządowi rolniczemu praktycznych kompetencji i zadań jeżeli za takimi rozwiązaniami będą przemawiały konkretne korzyści dla rolników. Wicepremier docenił dobrze rozwiniętą w całym kraju strukturę organizacyjną izb rolniczych i wskazał m. in. na możliwość rozszerzania współpracy samorządu z osobami prowadzącymi prywatną działalność w zakresie rolnictwa. Minister Marek Sawicki wyraził pogląd, że izby rolnicze powinny mieć wpływ i być współodpowiedzialne za wszystko to co dzieje się w rolnictwie. Szef resortu rolnictwa zwrócił uwagę na bardzo ważną w najbliższym czasie sprawę przeglądu Wspólnej Polityki Rolnej. Prezesi izb rolniczych wskazywali m.in. na problemy dotyczące ubezpieczeń majątkowych, konieczności zróżnicowania wymagań w dostępie do wsparcia w poszczególnych regionach, kwestie dotyczące wejścia w życie zasady cross-compliance, zarządzania zasobami ANR oraz konieczności legislacyjnego uregulowania dla rolników rekompensaty za stawiane na użytkach rolnych sieci energetyczne. Zarząd KRIR zaproponował powołanie Zespołu roboczego składającego się z przedstawicieli MRiRW, izb rolniczych i ośrodków doradztwa rolniczego w celu wypracowania wspólnego stanowiska odnośnie przyszłego kształtu i funkcjonowania doradztwa w Polsce.

W dniach 22-23 listopada w Brukseli odbyło się kolejne posiedzenie Prezydium COPA, w którym z ramienia Krajowej Rady Izb Rolniczych uczestniczył prezes Wiktor Szmulewicz. Głównym tematem dyskusji był przyszłoroczny przegląd Wspólnej Polityki Rolnej („Health Check”). COPA-COGECA jest w trakcie wypracowywania swojego stanowiska (projekt w załączeniu), które będzie reakcją na propozycje Komisji Europejskiej (komunikat w załączeniu). Miała miejsce w tej kwestii debata z jednym z członków gabinetu Komisarza Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich pani Mariann Fischer-Boel. W imieniu obecnych na posiedzeniu polskich organizacji rolniczych głos w sprawie zmian w WPR zabrał prezes KRIR Wiktor Szmulewicz (informacja w załączeniu). Ponadto, dyskutowano na temat rynku mięsa, którego sytuacja jest bardzo trudna w całej Europie. Prezes Szmulewicz podkreślił konieczność podjęcia działań wspierających ten sektor, ponieważ istnieje niebezpieczeństwo utraty wielu producentów trzody chlewnej, którzy nie są w stanie produkować po tak niskich cenach jakie obecnie panują na rynku mięsa wieprzowego. Portugalskie organizacje zgłaszały problemy na rynku drobiu. Zadecydowano, że COPA wystąpi do Komisji Europejskiej o podjęcie działań, które mogłyby wesprzeć rynek mięsa w Europie i pomóc rolnikom. Zgodnie z wcześniej ustalonym harmonogramem spotkania, rozmawiano także na następujące tematy:

• negocjacje w ramach WTO (Światowej Organizacji Handlu);
  • przyszłe wyzwania dotyczące bezpieczeństwa żywności;
  • przyjęcie projektu budżetu COPA-COGECA oraz planu prac na 2008 rok;
  • promocja bioenergii pozyskiwanej z lasów;
  • stanowisko COPA-COGECA w sprawie umowy bilateralnej między Unią Europejską a krajami Bliskiego Wschodu dotyczącej utworzenia wspólnej strefy wolnego handlu po 2010 roku.

W dniach 19-23 listopada, w ramach wizyty studyjnej z programu Leonardo da Vinci, gościli w Polsce przedstawiciele Słowackiej Izby Rolno-Spożywczej. Celem pobytu było zapoznanie się z systemem doradztwa rolniczego w Polsce, zwłaszcza w zakresie wdrażania zasady wzajemnej zgodności (cross-compliance). Realizowany projekt ma za zadanie analizę systemów doradztwa rolniczego oraz funkcjonowania izb rolniczych w krajach Grupy Wyszehradzkiej. Organizatorem pobytu w naszym kraju była Krajowa Rada Izb Rolniczych oraz Kujawsko-Pomorska Izba Rolnicza. W pierwszych dwóch dnia odbyło się szereg spotkań z przedstawicielami instytucji centralnych – Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie i Krajowej Rady Izb Rolniczych. Głównymi tematami była organizacja i funkcjonowanie doradztwa rolniczego, a także wdrażanie zasady cross-compliance w naszym kraju. Druga cześć miała za zadanie zapoznanie się ze współpracą izb rolniczych oraz ośrodków doradztwa rolniczego w aspekcie praktycznym, zwłaszcza pod kątem kooperacji przy realizacji projektów szkoleniowych dla rolników. Terenem tej części wizyty Słowaków wybrane zostało województwo kujawsko-pomorskie. Przedstawiciele słowackiej izby mieli okazję do uczestniczenia w roli obserwatorów w jednym ze szkoleń z zasad cross-compliance w powiecie włocławskim.

W okresie sprawozdawczym członkowie Zarządu KRIR uczestniczyli ponadto w wielu innych wydarzeniach o tematyce rolniczej.

W ramach realizowanego przez Stowarzyszenie Naukowo-Techniczne Inżynierów i Techników Rolnictwa projektu pt „Wymiana polskich doświadczeń w zakresie absorpcji środków z budżetu Unii Europejskiej w obszarze rolnictwa i obszarów wiejskich w Chorwacji”, 5 listopada Członek Zarządu KRIR pan Andrzej Górczyński spotkał się z reprezentantami chorwackiego środowiska wiejskiego. Celem spotkania było zaprezentowanie działań realizowanych przez samorząd rolniczy w kontekście akcesji Polski do Unii Europejskiej. Ponadto, Chorwaci wyrazili zainteresowanie naszymi doświadczeniami w zakresie tworzenia izb rolniczych.

5 listopada Zarząd KRIR odbył rozmowy z przedstawicielami Zarządu Federacji Związków Pracodawców-Dzierżawców i Właścicieli Rolnych na temat podpisania porozumienia między obu organizacjami w sprawie współpracy na rzecz poprawy sytuacji ekonomiczno-produkcyjnej gospodarstw rolnych.

7 listopada przedstawiciel Zarządu KRIR uczestniczył w posiedzeniu Zespołu i Grupy Konsultacyjnej do spraw mięsa drobiowego, jaj i miodu. Na spotkaniu omówione zostały problemy związane z wprowadzeniem biologicznych i biotechnicznych metod zwalczania warrozy.

7 listopada w Siemianicach prezes Zarządu KRIR Wiktor Szmulewicz wziął udział w sesji organizowanej przez Zarząd Krajowy Towarzystwa Historycznego im. Szembeków i Radę Powiatową Wielkopolskiej Izby Rolniczej w Kępnie pt „Izby rolnicze i ich rola i przyszłość w Europie”. Patronat nad uroczystością objął Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Prezes Krajowej Rady Izb Rolniczych oraz Prezes Wielkopolskiej Izby Rolniczej.

7 listopada przedstawiciel Zarządu KRIR był obecny na II spotkaniu Rady Sieci dla Krajowej Sieci Leader+. Tematem przewodnim były przygotowania do wdrażania Osi 4 Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013 oraz kwestia polskiej reprezentacji na Konferencji Obserwatorium Leader+, która odbyła się w dniach 21-24 listopada w Portugalii.

12 listopada przedstawiciel Zarządu KRIR uczestniczył w konferencji zorganizowanej przez Kujawsko-Pomorską Izbę Rolniczą pt „Instalacje energetyczne i telekomunikacyjne na gruntach rolnych – poszukiwanie sposobów rozwiązania problemu”. Podczas spotkania poruszono problem strat spowodowanych istnieniem instalacji energetycznych i telekomunikacyjnych na gruntach rolnych w bilansie gospodarstwa rolnego, orzecznictwo sądowe w tym zakresie oraz aktualną politykę przedsiębiorstw przesyłowych ukierunkowaną na zmniejszenie uciążliwości instalacji napowietrznych.

14 listopada przedstawiciele Zarządu KRIR wzięli udział w konferencji dotyczącej wsparcia Lokalnych Grup Działania w przygotowaniach do nowego okresu programowania. Była to również okazja do szczegółowego omówienia kwestii nowej formy prawno-organizacyjnej LGD, jaka powinna być przyjmowana przy zakładaniu grupy lub jej przekształcaniu. Organizatorem spotkania była Fundacja Programów Pomocy dla Rolnictwa FAPA.

15 listopada przedstawiciel Zarządu KRIR uczestniczył w debacie poświęconej organizmom genetycznie modyfikowanym. Pomysłodawcą i organizatorem spotkania był Komitet Rolnictwa i Obrotu Rolnego przy Krajowej Izbie Gospodarczej. Podczas dyskusji omówione zostały m.in. uwarunkowania zdrowotne żywności z udziałem surowców GMO oraz wpływ organizmów modyfikowanych na sytuację w polskim rolnictwie.

16 listopada w siedzibie KRIR odbyły się rozmowy z Radcą do spraw rolnych Ambasady Stanów Zjednoczonych w Polsce panią Kate Snipes na temat nawiązania współpracy z KRIR i organizacji wizyty studyjnej przedstawicieli samorządu rolniczego w USA zaplanowanej na wiosnę 2008 roku.

16 listopada przedstawiciele Zarządu KRIR spotkali się z członkami prezydium Związku Zawodowego Centrum Narodowego Młodych Rolników w celu przybliżenia współpracy obu organizacji i udrożnieniu przepływu istotnych dla rolnictwa i rozwoju wsi informacji. Dyskusja obejmowała m.in. przyszłość Wspólnej Polityki Rolnej i funkcjonowanie młodych rolników w Unii Europejskiej

21 listopada przedstawiciel Zarządu KRIR uczestniczył w spotkaniu z Ministrem Rolnictwa i Rozwoju Wsi panem Markiem Sawickim oraz Podsekretarzem Stanu MRiRW panem Janem Krzysztofem Ardanowskim na temat sytuacji na rynku trzody chlewnej. Omówiono trudności ekonomiczne, z jakimi borykają się producenci wieprzowiny, a także kwestię zwalczania w Polsce choroby Aujeszkyego.

22 listopada Członek Zarządu KRIR pan Andrzej Górczyński wziął udział w posiedzeniu Zespołu-Krajowego Komitetu Sterującego Planem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2004-2006.

26 listopada przedstawiciel Zarządu KRIR był obecny na spotkaniu uzgodnieniowym w związku z kolejnym posiedzeniem grupy roboczej ds. wołowiny COPA. Celem spotkania było dokonanie analizy rynku mięsa wołowego oraz wypracowanie wspólnego stanowiska na tematy, które zostaną poruszone w Brukseli. Omówiono m.in. poziom importu wołowiny do Unii Europejskiej z krajów Ameryki Południowej na przestrzeni ostatnich lat oraz kwestię prewencji i zwalczania na poziomie wspólnotowym choroby niebieskiego języka.

26 listopada prezes Zarządu KRIR Wiktor Szmulewicz uczestniczył w posiedzeniu Rady Gospodarki Żywnościowej. Spotkanie dotyczyło promocji produktów rolnych i żywnościowych oraz roli Agencji Rynku Rolnego w najnowszej strategii promocyjnej artykułów rolno-spożywczych.

28 listopada prezes Zarządu KRIR Wiktor Szmulewicz wziął udział w inauguracyjnym posiedzeniu Komisji Rolnictwa i Rozwoju Wsi Sejmu VI kadencji. Podczas dyskusji rozpatrzono projekt ustawy budżetowej na 2008 rok.

29 listopada w Kielcach prezes Zarządu KRIR Wiktor Szmulewicz był obecny na konferencji pt „Grupy Producentów szansą na zwiększenie konkurencyjności produkcji i poprawę zarządzania gospodarstwami rolnymi”. Uroczystość miała za zadanie podsumowanie projektu szkoleniowego o tej samej nazwie zrealizowanego wspólnie przez Świętokrzyską Izbę Rolniczą oraz Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach.

29 listopada przedstawiciel Zarządu KRIR uczestniczył w posiedzeniu Komisji do Spraw Oceny Ofert przy Departamencie Finansów MRiRW. Spotkanie miało na celu rozpatrzenie ofert złożonych przez zakłady wykonujące działalność w zakresie ubezpieczeń majątkowych zainteresowane zawarciem umów w sprawie dopłat z budżetu państwa do ubezpieczeń upraw rolnych i zwierząt gospodarskich.

30 listopada, na zaproszenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi pana Marka Sawickiego, Członkowie Zarządu KRIR wzięli udział w spotkaniu z Ministrem Rolnictwa i Rybołówstwa Republiki Francuskiej panem Michelem Barnier.

W okresie sprawozdawczym Zarząd KRIR występował w wielu tematach dotyczących zarówno otrzymywanych do zaopiniowania projektów aktów prawnych jak i analizując aktualne problemy w sektorze rolnym.

5 listopada Zarząd KRIR przyjął stanowisko w sprawie utrzymania dopuszczenia do stosowania w żywieniu zwierząt gospodarskich pasz zawierających produkty pochodzące z roślin genetycznie modyfikowanych.

14 listopada Zarząd KRIR przedstawił resortowi rolnictwa opinię na temat projektu rozporządzenia zmieniającego rozporządzenie w sprawie szczegółowych warunków i trybu przyznawania pomocy finansowej w ramach działania „Renty strukturalne” objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013. W przesłanym piśmie Zarząd ponownie zwrócił się o wprowadzenie zapisu umożliwiającego uzupełnienie wykształcenia przez osobę przejmującą gospodarstwo rolne w ciągu 36 miesięcy od daty rozpoczęcia działalności.

21 listopada Zarząd KRIR, mając na uwadze płynność finansową izb, wystąpił z wnioskiem do Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi o pomoc w jak najszybszym uruchomieniu przez Agencję Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa płatności tytułem refundacji kosztów realizowanych przez wojewódzkie izby rolnicze projektów w ramach działania 1.3 SPO 2004-2006 oraz „pomocy technicznej” z PROW 2007-2013.

22 listopada, popierając wniosek Pomorskiej Izby Rolniczej, Zarząd KRIR zwrócił się do Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi o umożliwienie izbie rolniczej alokacji zaoszczędzonych środków podczas realizacji w ramach umowy z ARiMR projektu „Pomorskie Centra Informacji i Promocji Działań PROW 2007-2013 PROW-INFO”.

30 listopada, w nawiązaniu do rozmów podczas spotkania przedstawicieli samorządu rolniczego z Ministrem Rolnictwa i Rozwoju Wsi panem Markiem Sawickim w dniu 20 listopada br, Zarząd KRIR, wystosował wniosek o wytypowanie ekspertów z resortu rolnictwa, którzy będą uczestniczyć w pracach Zespołu powołanego w celu wypracowania przyszłego kształtu funkcjonowania doradztwa rolniczego w Polsce.

30 listopada Zarząd KRIR wystosował również do resortu rolnictwa uwagi samorządu rolniczego dotyczące projektu rozporządzenia w sprawie szczegółowych warunków i trybu przyznawania pomocy finansowej w ramach działania „Programy rolnośrodowiskowe” z PROW 2007-2013.

19 listopada, z inicjatywy Zarządu KRIR, odbyło się spotkanie prezesów i dyrektorów wojewódzkich izb rolniczych. Posiedzenie było okazją do omówienia bieżących spraw związanych z działalnością izb oraz ustaleniem kwestii, jakie powinny zostać poruszone podczas spotkania przedstawicieli samorządu rolniczego z nowym kierownictwem resortu rolnictwa.

W omawianym okresie sprawozdawczym prezes Zarządu KRIR Wiktor Szmulewicz udzielił szeregu wypowiedzi do mediów m.in. audycji „Tydzień” w programie TVP1, telewizji „Superstacja”, dziennika „Rzeczpospolita” czy niemieckiej gazety „Ernährungsdient”. Głównymi tematami wywiadów była przyszłość Wspólnej Polityki Rolnej w kontekście jej przyszłorocznego przeglądu oraz reforma Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego.

Biuro Zarządu Krajowej Rady Izb Rolniczych przekazywało bieżące informacje o pracach Zarządu do wszystkich izb rolniczych, jak również informacje i materiały, uzyskiwane w instytucjach działających w obszarze rolnictwa.

/-/ Wiktor Szmulewicz

Prezes