W dniu 20 stycznia 2023 r. odbyło się posiedzenie Rady Społecznej przy KOWR w którym uczestniczył z ramienia Krajowej Rady Izb Rolniczych - Prezes KRIR W. Szmulewicz oraz Ryszard Borys - Prezes Dolnośląskiej Izby Rolniczej. Na posiedzeniu Rady omawiano projekt Zarządzenia Dyrektora Generalnego KOWR w sprawie utworzenia Rady Społecznej, który został przyjęty i podpisany przez Dyrektora. Na posiedzeniu ukonstytuowało się Prezydium Rady, którego Przewodniczącym został Wiktor Szmulewicz – Prezes KRIR. Omawiano również temat rozdysponowywania gruntów z Zasobu tzw. wyłączeń 30% powierzchni użytków rolnych będących przedmiotem dzierżawy, realizację ustawy o gospodarowaniu nieruchomościami rolnymi skarbu państwa oraz powstawanie ośrodków produkcji rolnej.

W dniu 24 stycznia 2023 r. w biurze Krajowej Rady Izb Rolniczych odbyła się wizyta grupy studentów z Francji. Studenci spotkali się z Prezesem KRIR Wiktorem Szmulewiczem i rozmawiali na tematy związane z rolnictwem w Polsce, w szczególności dot. roli i działalności samorządu rolniczego w Polsce, współpracy z Izbami Francuskimi tj. APCA w Paryżu, obrotu ziemi w Polsce oraz sytuacją produkcji trzody chlewnej.

27 stycznia 2023 r. w Sejmie RP odbyło się wspólne posiedzenie trzech zespołów parlamentarnych, podczas którego omawiano projekt Kodeksu Rolnego. W spotkaniu uczestniczył Prezes KRIR Wiktor Szmulewicz, który podkreślił, potrzebę utworzenia przepisów, które będą chronić produkcję rolną na obszarach wiejskich, a także w sposób kompleksowy uregulują prawa dotyczące produkcji rolnej. Kodeks ma regulować w szczególności zadania władz publicznych w odniesieniu do działalności rolniczej i rozwoju wsi, warunków prowadzenia gospodarstw rolnych i działalności rolniczej, zasady ochrony i wspierania kryzysowego gospodarstw rolnych, w tym zwłaszcza gospodarstw rodzinnych, stosunki cywilnoprawne dotyczące gospodarstw rolnych, a także inne prawa i obowiązki rolników oraz systemy ich ochrony.

• 10 stycznia – konferencja zorganizowana przez Zakład Prawa Rolnego, Żywnościowego i Ochrony Środowiska Uniwersytetu Adama Mickiewicza pt. „Wspólna Polityka Rolna po 2022 roku, ze szczególnym uwzględnieniem planów strategicznych państw członkowskich Unii Europejskiej”, udział: Prezes KRIR W. Szmulewicz,
  • 11 stycznia – posiedzenie Rady ds. Rolnictwa i Obszarów Wiejskich przy Prezydencie RP, udział: Prezes KRIR W. Szmulewicz,
  • 13 stycznia – uroczystość otwarcia Międzynarodowych Targów Rolniczych Polagra Premiery, udział: Prezes KRIR W. Szmulewicz, Członkini Zarządu KRIR J. Nawrocka,
  • 13 stycznia – posiedzenie Zespołu ds. stabilizacji i wsparcia rynku mięsa wołowego, udzia: przedstawiciel Zarządu KRIR,
  • 16 stycznia - XXII posiedzenie Grupy Tematycznej ds. podejścia LEADER, udział: przedstawiciel Zarządu KRIR,
  • 18 stycznia – Ogólnopolska debata dotycząca sytuacji w polskim rolnictwie w świetle rosyjskiej agresji na Ukrainę, udział: Prezes KRIR W. Szmulewicz,
  • 18 stycznia – posiedzenie Rady Produkcji Ekologicznej, udział: przedstawiciel Zarządu KRIR,
  • 19-20 stycznia – posiedzenie Porozumienia Izb Rolniczych Polski Południowo-Wschodniej, udział: Prezes KRIR W. Szmulewicz, Członek Zarządu KRIR R. Nowak,
  • 24 stycznia – spotkanie w gmachu MRiRW w sprawie sposobów gospodarowania na obszarze Bagno Wizna, udział: przedstawiciel Zarządu KRIR,
  • 26 stycznia – posiedzenie Zespołu ds. Zrównoważonej Produkcji Żywności, udział: przedstawiciel Zarządu KRIR.

W okresie sprawozdawczym przedstawiciele Zarządu KRIR uczestniczyli w posiedzeniu Sejmowej i Senackiej Komisji Rolnictwa i Rozwoju Wsi, na której omawiane były następujące tematy:

10 stycznia - rozpatrzenie Informacji na temat gospodarowania zasobem ziemi rolnej przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa, stanowiącej własność Skarbu Państwa, ilości umów dzierżawy które wygasają w poszczególnych latach (2023-2026) oraz powierzchni gruntów objętych umowami wygasającymi w tym okresie, rozpatrzenie Informacji na temat skutków wprowadzenia zakazu sprzedaży gruntów rolnych z Zasobu Własności Rolnej Skarbu Państwa wprowadzonego ustawą z 2016 roku,

10 stycznia - pierwsze czytanie rządowego projektu ustawy o zmianie ustawy o organizacji rynków owoców i warzyw oraz rynku chmielu (druk nr 2900),

10 stycznia - pierwsze czytanie rządowego projektu ustawy o zmianie ustawy o ubezpieczeniu społecznym rolników (druk nr 2899),

12 stycznia - rozpatrzenie poprawek zgłoszonych w czasie drugiego czytania do projektu ustawy o zmianie ustawy o ubezpieczeniu społecznym rolników (druki nr 2899 i 2906),

24 stycznia - pierwsze czytanie rządowego projektu ustawy o finansowaniu wspólnej polityki rolnej na lata 2023-2027 (druk nr 2934),

24 stycznia - rozpatrzenie informacji Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi na temat sytuacji ekonomicznej gospodarstw rolnych w Polsce oraz realizacji ustawy o restrukturyzacji zadłużenia podmiotów prowadzących gospodarstwo rolne, która weszła w życie 8 lutego 2019 roku,

25 stycznia - rozpatrzenie rządowego projektu ustawy o Planie Strategicznym dla wspólnej polityki rolnej (druk nr 2953).

4 stycznia Zarząd KRIR wystąpił do Wicepremiera, Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi H. Kowalczyka o podjęcie działań przeciwdziałających karaniu rolników za wykorzystywanie odpadów opon do obciążania pryzm kiszonkowych.

9 stycznia Zarząd KRIR na wniosek Lubelskiej Izby Rolniczej zwrócił się do Wicepremiera, Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi H. Kowalczyka w sprawie zagospodarowania ziarna kukurydzy do produkcji bioetanolu przez PKN Orlen.

10 stycznia Zarząd KRIR przekazał Dyrektorowi Biura Generalnego Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa J. Niedzieli tematy, które należy poruszyć na spotkaniu między KOWR a przedstawicielami wojewódzkich izb rolniczych. Tematy dotyczyły m.in. rozdysponowania gruntów powracających do ZWRSP, tworzenia ośrodków produkcji rolniczej, przedłużania umów dzierżaw oraz zwiększenia dynamiki rozdysponowania nieruchomości przez KOWR.

10 stycznia Zarząd KRIR w związku z procedowanym w Sejmie RP projektem ustawy o zmianie ustawy o ubezpieczeniu społecznym rolników, zwrócił się do Prezydenta RP A. Dudy, Premiera RP M. Morawieckiego, Wicepremiera, Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi H. Kowalczyka, Przewodniczącego Sejmowej Komisji Rolnictwa i Rozwoju Wsi R. Telusa oraz do posłów Sejmu RP w sprawie sprzeciwu samorządu rolniczego do zmiany wprowadzonej w ww. projekcie polegającej na tym, że emerytury rolnicze będą wynosić 90% najniższych emerytur ZUS.

10 stycznia Zarząd KRIR zwrócił się do Wicepremiera, Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi H. Kowalczyka w sprawie wystąpienia do Komisji Europejskiej o uaktualnienie cen minimalnych na rynkach rolnych w tym zbóż, mleka w proszku, mięsa drobiowego, mięsa wieprzowego i uruchomienie skupu interwencyjnego w regionach, gdzie cena spada poniżej cen minimalnych.

10 stycznia Zarząd KRIR na wniosek Izby Rolniczej Województwa Łódzkiego zwrócił się do Wicepremiera, Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi H. Kowalczyka o przeprowadzenie wnikliwych kontroli ziarna kukurydzy sprowadzonego z Ukrainy pod kątem zawartości mykotoksyn.

10 stycznia Zarząd KRIR zwrócił się do Wicepremiera, Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi H. Kowalczyka o zmianę przepisów rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 29 lipca 2022 r. w sprawie stawek opłat za czynności wykonywane przez Inspekcję Weterynaryjną w zakresie zwolnienia rolników za kontrole Inspekcji Weterynaryjnej dla gospodarstw utrzymujących zwierzęta gospodarskie w celu wprowadzania na rynek tych zwierząt lub produktów z tych zwierząt lub od tych zwierząt.

10 stycznia Zarząd KRIR wystąpił do Wicepremiera, Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi H. Kowalczyka w sprawie zmiany Krajowego Planu Strategicznego dla WPR na lata 2023-2027 w zakresie obowiązkowej normy warunkowości GAEC 6 i jej modyfikację na wzór francuskiego Planu Strategicznego.

13 stycznia Zarząd KRIR na wniosek Podlaskiej Izby Rolniczej zwrócił się do Wicepremiera, Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi H. Kowalczyka z wnioskiem o możliwość dwukrotnego skorygowania wniosku o przyznanie pomocy na „Wymianę pokryć dachowych z materiałów szkodliwych dla zdrowia lub środowiska w gospodarstwach rolnych”.

17 stycznia Zarząd KRIR na wniosek Lubelskiej Izby Rolniczej zwrócił się do Wicepremiera, Ministra Rolnictwa H. Kowalczyka w sprawie praktykowania wykonywania przez instytucje okołorolnicze kontroli na podstawie anonimowych donosów.

17 stycznia Zarząd KRIR przekazał Wicepremierowi, Ministrowi Rolnictwa i Rozwoju Wsi H. Kowalczykowi stanowisko Zarządu Lubelskiej Izby Rolniczej w sprawie „natychmiastowego zablokowania importu płodów rolnych pochodzących z Ukrainy  oraz wniosek z walnego zgromadzenia Zachodniopomorskiej Izby Rolniczej również w sprawie importu produktów rolnych z Ukrainy.

17 stycznia Zarząd KRIR na wniosek Zachodniopomorskiej Izby Rolniczej zwrócił się do Wicepremiera, Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi H. Kowalczyka o wprowadzenie zmian do ustawy o ubezpieczeniach upraw rolnych i zwierząt gospodarskich w zakresie systemu monitoringu zjawisk pogodowych oraz opracowaniu i wdrożeniu jednolitych ogólnych warunków ubezpieczenia dla wszystkich zakładów ubezpieczeniowych, które byłyby uzgodnione ze stroną społeczną rolników, tj. samorządem rolniczym.

17 stycznia Zarząd KRIR na wniosek Warmińsko-Mazurskiej Izby Rolniczej zwrócił się do Wicepremiera, Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi H. Kowalczyka w sprawie podwyższenia emerytur dla tych rolników, którzy zdecydują się zaprzestać działalności rolniczej i zbyć gospodarstwo.

17 stycznia Zarząd KRIR na wniosek Zachodniopomorskiej Izby Rolniczej wystąpił do Wicepremiera, Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi H. Kowalczyka w sprawie zmiany kwoty granicznej należnego podatku dochodowego od przychodów z pozarolniczej działalności gospodarczej, obwieszczanej na dany rok podatkowy przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

17 stycznia Zarząd KRIR na wniosek Lubelskiej Izby Rolniczej wystąpił do Wicepremiera, Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi H. Kowalczyka o rozszerzenie katalogu niekorzystnych zjawisk atmosferycznych.

18 stycznia Zarząd KRIR zwrócił się do Wicepremiera, Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi H. Kowalczyk w związku z przedłużającymi się pracami nad tzw. „Programem azotanowym” o umożliwienie rolnikom stosowanie azotowych nawozów mineralnych od 1 lutego.

18 lutego Zarząd KRIR zwrócił się do Wicepremiera, Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi H. Kowalczyka o zmianę przepisów dotyczących Modernizacji gospodarstw rolnych obszar f w zakresie umożliwienia zakupu magazynu energii przez gospodarstwa rolne, które już mają zainstalowane panele fotowoltaiczne.

18 stycznia Zarząd KRIR przekazał Wicepremierowi, Ministrowi Rolnictwa i Rozwoju Wsi H. Kowalczykowi wnioski walnego zgromadzenia Małopolskiej Izby Rolniczej, które dotyczyły m.in. ochrony terenów wiejskich jako obszarów służących produkcji żywności, zaprzestania nękania rolników nadmiernymi kontrolami z donosu.

18 stycznia Zarząd KRIR przekazał Wicepremierowi, Ministrowi Rolnictwa i Rozwoju Wsi H. Kowalczykowi wnioski walnego zgromadzenia Izby Rolniczej w Opolu, które dotyczyły m.in. trudnej sytuacji na rynku trzody chlewnej, odstrzału bobra, nadmiernego importu płodów rolnych z Ukrainy.

18 stycznia Zarząd KRIR na wniosek Pomorskiej Izby Rolniczej zwrócił się do Wicepremiera, Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi H. Kowalczyka w sprawie wpływu importu mięsa drobiowego z Ukrainy oraz jaj na rynek UE w tym polski.

18 stycznia Zarząd KRIR zwrócił się do Wicepremiera, Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi H. Kowalczyka w sprawie uruchomienia naboru o pomoc na wyrównanie kwoty obniżonego dochodu dla producentów świń na obszarze objętym restrykcjami w związku z wystąpieniem ASF.

18 stycznia Zarząd KRIR przekazał Wicepremierowi, Ministrowi Rolnictwa i Rozwoju Wsi H. Kowalczykowi wnioski walnego posiedzenia Pomorskiej Izby Rolniczej, które dotyczyły m.in. ograniczenia importu produktów rolnych z Ukrainy, zwiększenia ilości przetargów ofert pisemnych na nieruchomości ZWRSP, redukcji pogłowia bobra.

18 stycznia Zarząd KRIR na wniosek Podkarpackiej Izby Rolniczej zwrócił się do Wicepremiera, Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi H. Kowalczyka w sprawie podniesienia wsparcia do każdej przezimowanej rodziny pszczelej do kwoty 100 zł.

18 stycznia Zarząd KRIR przekazał Wicepremierowi, Ministrowi Rolnictwa i Rozwoju Wsi H. Kowalczykowi stanowisko Walnego Zgromadzenia Lubelskiej Izby Rolniczej w sprawie niespójności programów inwestycyjnych i rolno-środowiskowo-klimatycznych z PROW 2014-2020 z nowymi normami określonymi w rozporządzeniu unijnym oraz Planie Strategicznym WPR.

18 stycznia Zarząd KRIR na wniosek Zachodniopomorskiej Izby Rolniczej zwrócił się do Wicepremiera, Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi H. Kowalczyka o udzielenie wyjaśnień odnośnie możliwości korzystania z dopłaty dobrostanowej przewidzianej w Krajowym Planie Strategicznym dla WPR na lata 2023-2027 dla rolników, którzy utrzymują bydło w systemie otwartym.

30 stycznia Zarząd KRIR zwrócił się do Wicepremiera, Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi H. Kowalczyka w sprawie przekazania informacji nt. planowanych naborów dotyczących pomocy na rozpoczęcie pozarolniczej działalności gospodarczej.

12 stycznia 2023 roku w Sekretariacie Copa-Cogeca w Brukseli odbyło się posiedzenie POCC-CCC, którego gościem była Kristina Nordeus ze stałego przedstawicielstwa Szwecji, która przedstawiła priorytety Prezydencji szwedzkiej na najbliższe sześć miesięcy. Wśród priorytetów Prezydencji szwedzkiej odnośnie sektora rolnictwa znalazły się: rola bioekonomii na obszarach wiejskich, prace nad dyrektywą o zrównoważonym stosowaniu pestycydów jak również kwestia etykietowania i oznaczania opakowania.  Uczestnicy zebrania wymienili poglądy na temat decyzji podjętej przez Radę w grudniu 2022 roku, która miała na celu zwrócenie się do Komisji o więcej informacji, aby wesprzeć wykonalność i przyszłe wdrożenie wniosku SUR, biorąc pod uwagę obecną sytuację społeczno-polityczną w UE COPA-COGECA popiera ten wniosek dotyczący decyzji od kilku miesięcy. Odnośnie reformy prawa europejskiego dotyczącego zdrowia i dobrostanu zwierząt uczestnicy zebrania podkreślili potrzebę zintensyfikowania działań w instytucjach unijnych. Uczestnicy ponadto zwrócili uwagę na brak prowadzonych konsultacji w tej kwestii przez DG Sante. W temacie aktualnej sytuacji w zakresie zrównoważonych finansów Sekretariat COPA-COGECA powiadomił uczestników, że kraje członkowskie mają czas do 24 lutego 2023 r. , żeby przedstawić do Komisji Europejskiej swoje komentarze korzystając z platformy dotyczącej rekomendacji. Komisja zadecyduje, które sektory będą objęte w kolejnym akcie delegowanym i jakie kryteria będą zaproponowane. Przedstawiono informacje na temat sytuacji rynkowej oraz handlu międzynarodowego i zwrócono szczególną uwagę na inwazję Rosji na Ukrainę. Delegacje z Polski i Rumunii wyraziły zaniepokojenie konsekwencjami liberalizacji handlu z Ukrainą dla sektorów wrażliwych, w szczególności dla sektorów drobiu i zbóż. Sekretariat COPA-COGECA potwierdził, że będzie na ten temat rozmawiał zarówno z DG Agri, jak i podczas spotkania z Radą Agri-FISH w dniu 30 stycznia.

23 stycznia 2023 roku w Sekretariacie Copa-Cogeca w Brukseli odbyło się posiedzenie grupy roboczej „ziemniaki”. Eksperci kolejno omówili sytuację rynkową w krajach członkowskich UE. We Francji spadł areał sadzeniaków, obniżeniu uległy również plony. Rolnicy cały czas mają problemy z drutowcami, które  są w ostatnim czasie poważnymi szkodnikami roślin uprawnych, w tym szczególnie roślin okopowych. W Belgii w 2022 r. odnotowano dobre plony, jednak poniżej średniej. Rolnicy obserwują czterokrotny wzrost kosztów nawozów. W Irlandii plony są średnie ze względu na suszę, produkcja waha się w zależności od regionu. W Holandii i Szwecji obserwuje się duży wzrost kosztów zarówno produkcji, jak i magazynowania.  W Polsce mieliśmy do czynienia ze spadkiem powierzchni upraw. Część kraju dotknęła susza, największym problemem jest drastyczny wzrost kosztów produkcji. W Niemczech obserwuje się wzrost powierzchni upraw ziemniaków konsumpcyjnych. Eksperci podczas zebrania omówili również kwestię stosowania środków fitosanitarnych. Najważniejszym herbicydem stosowanym w sektorze uprawy ziemniaków jest metribuzin. W Polsce środek ten został wycofany z rynku dla sektorów ziemniaków/ sadzeniaków i pomidorów. Eksperci zgodnie potwierdzili, że taki stan rzeczy i wycofywanie kolejnych środków fitosanitarnych z rynku bez udostępnienia środków zastępczych może spowodować spadek produkcji.

25 stycznia 2023 roku w Sekretariacie COPA-COGECA w Brukseli odbyły się warsztaty na temat przyszłej WPR., w których udział wzięli przedstawiciele Komisji Europejskiej reprezentujący DG Agri, DG Trade, DG Sante. Warsztaty miały na celu podjęcie pierwszych dyskusji co do wyznaczania i kształtowania nowej architektury przyszłej WPR. Podstawą są inicjatywy strategiczne podjęte przez kraje członkowskie a zawarte między innymi w strategii Zielonego Ładu. Copa-Cogeca planuje zorganizowanie kilku warsztatów między marcem a czerwcem 2023 r. w ramach działania grup roboczych WPR/płatności bezpośrednie/ROW, po których przygotowane zostanie wspólne stanowisko.

W omawianym okresie sprawozdawczym Biuro Zarządu KRIR otrzymało do zaopiniowania 10 projektów aktów prawnych.