Pozostałe

Rewia Sztuki Ludowej Drzewica 2016W niedzielę, 9 października 2016 roku w Regionalnym Centrum Kultury w Drzewicy odbędzie się przegląd kół gospodyń wiejskich z terenu gminy Drzewica – Rewia Sztuki Ludowej Drzewica 2016. Organizatorami są Drzewickie Centrum Wolontariatu „Ofiarna dłoń” oraz Regionalne Centrum Kultury.

pieniadzeOd 28 września 2016 r. producenci mleka, świń lub owoców i warzyw mogą złożyć wniosek o udzielenie pożyczki na sfinansowanie niepodatkowych należności budżetowych o charakterze publicznoprawnym, powstałych od dnia 7 sierpnia 2014 r. do dnia 30 kwietnia 2016 r., w związku z prowadzeniem produkcji mleka, świń lub owoców i warzyw. Wniosek należy złożyć w Biurze Powiatowym ARiMR, właściwym ze względu na miejsce zamieszkania lub siedzibę producenta, w nieprzekraczalnym terminie do 15 października 2016 r. wraz z:

arimr cd4870e10dTo ważna informacja dla rolników i przedsiębiorców, którzy mają zamiar ubiegać się o wsparcie w ramach PROW 2014 - 2020 wymagające ustanowienia zabezpieczenia w formie gwarancji. Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa wyjaśnia, że będzie honorowała takie dokumenty jedynie wówczas, gdy zostaną wystawione przez instytucje finansowe wpisane do Rejestru Upoważnionych Gwarantów. Rejestr Upoważnionych Gwarantów został utworzony przez ARiMR 12 sierpnia 2016 r. i jest sukcesywnie uzupełniany. Na chwilę obecną do RUG zostało wpisanych ok. 100 instytucji finansowych.

susza2Producenci rolni, w których gospodarstwach rolnych lub działach specjalnych produkcji rolnej powstały szkody w danej uprawie w wysokości co najmniej 70% lub szkody powstały na powierzchni co najmniej 70% upraw w szklarniach i tunelach foliowych, spowodowane wystąpieniem gradu, huraganu, deszczu nawalnego lub suszy, mogą od 17 do 31 października br. składać do ARiMR wnioski o udzielenie pomocy.

zywnosc27 września 2016 r. Rada Ministrów przyjęła projekt ustawy o zmianie niektórych ustaw w celu ułatwienia sprzedaży żywności przez rolników, przedłożony przez ministra rolnictwa i rozwoju wsi. Zdaniem projektodawcy zaproponowane przepisy stworzą rolnikom rzeczywiste możliwości sprzedaży konsumentom żywności uzyskanej z własnej uprawy, chowu lub hodowli. Chodzi m.in. o mięso pochodzące od hodowanych w gospodarstwie zwierząt poddanych ubojowi w zatwierdzonej rzeźni, produkty mięsne (np. szynki, pasztety, kiełbasy), produkty mleczne (np. ser, masło), produkty złożone (np. pierogi z mięsem), przetwory z owoców (np. soki owocowe, dżemy) oraz warzywa (np. marynaty, kiszonki i soki warzywne), pieczywo, wyroby cukiernicze i niemięsne wyroby garmażeryjne (np. pierogi z serem).

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w twojej przeglądarce.

 

Zrozumiałem
Form by ChronoForms - ChronoEngine.com