wieprzowina (8)W związku ze zmianą Rozporządzenia Komisji (WE) nr 1881/2006 z dnia 19 grudnia 2006 r. ustalającego najwyższe dopuszczalne poziomy niektórych zanieczyszczeń w środkach spożywczych Główny Lekarz Weterynarii celem monitoringu trudności polskich podmiotów z wdrożeniem przepisów unijnych w odniesieniu do zawartości WWA, benzo(a)pirenu i substancji smolistych w wędzonych produktach mięsnych, rybnych i wędzonych produktach mleczarskich, stworzył dedykowany temu zagadnieniu adres poczty elektronicznej Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript. na który od dnia 21 stycznia 2014 roku, polskie podmioty mogą wysyłać informacje zawierające:

  • wyniki badań (benzo(a)pireny i WWA) oraz szczegółowy opis procesu wędzenia obejmujący:
  • temperaturę wewnątrz komory;
  • temperaturę wewnątrz produktu (nazwa produktu) poddawanemu procesowi;
  • czas ekspozycji na dym;
  • czas obróbki termicznej;
  • opis metody (met. tradycyjna - opis, met. ulepszona – np. zewnętrzne generatory dymu, filtry itp.)

 

Na udostępniony od dnia 21 stycznia b.r. adres e-mail wpłynęły dotychczas informacje od pięciu producentów żywności. W związku z powyższym Główny Lekarz Weterynarii zachęca krajowych producentów do wysyłania ww. informacji na stworzony i dedykowany do tego celu adres e-mail. Celem przejrzystości wysyłanych informacji, należy w tytule e-maila wpisywać wyłącznie weterynaryjny numer identyfikacyjny podmiotu, którego informacje dotyczą.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w twojej przeglądarce.

 

Zrozumiałem
Form by ChronoForms - ChronoEngine.com